Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η αεροπορική SAS

 Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η αεροπορική SAS

Οι μετοχές των σκανδιναβικών αερογραμμών SAS κατέγραψαν πτώση πάνω από 25% αργά σήμερα το απόγευμα, έπειτα από μελέτη οικονομικού αναλυτή που εκτιμά ότι θα βρεθούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η δραματική πτώση καταγράφηκε αφότου η νορβηγική τράπεζα DNB επανέλαβε σήμερα τη σύστασή της για πώληση, σε μελέτη επισημαίνοντας ότι τα χρέη της εταιρίας, που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, είναι «μη βιώσιμα», καθιστώντας μια “αναδιάρθρωση (…) απαραίτητη για να αποφευχθεί η χρεοκοπία”.

Από την έναρξη της πανδημίας, η αεροπορική εταιρία έχει χάσει περίπου το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας.

Αν και πολλοί από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν λόγω της Covid-19 στα αεροπορικά ταξίδια έχουν αρθεί, η SAS αντιμετώπισε νέα προβλήματα τις τελευταίες ημέρες, μια απεργία των χειριστών αποσκευών στην Κοπεγχάγη που προκάλεσε καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Το 2020, η SAS περιέκοψε 5.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 40% του εργατικού της δυναμικού, λόγω της πανδημίας. Για να ξεπεράσει την κρίση, η εταιρία έπρεπε να προχωρήσει κυρίως σε αύξηση κεφαλαίου και σε δύο μεγάλες εισφορές κεφαλαίων, που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από τα κράτη της Δανίας και της Σουηδίας, τους βασικούς της μετόχους της (21,8% έκαστος).

Η αεροπορική εταιρία, η οποία θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της του τελευταίου τριμήνου του 2021 στις 22 Φεβρουαρίου, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι αγωνίζεται να μετασχηματιστεί για να έχει μέλλον.

Σχετικά Άρθρα