Έσβησαν τα φώτα και άναψαν κεριά καταστηματάρχες σε Πάτρα και Καλαμάτα

 Έσβησαν τα φώτα και άναψαν κεριά καταστηματάρχες σε Πάτρα και Καλαμάτα

Σε συμβολικές διαμαρτυρίες για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος προχώρησαν το απόγευμα επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και όχι μόνο στην Πάτρα και στην Καλαμάτα, σβήνοντας τα φώτα στις επιχειρήσεις τους και ανάβοντας κεριά.

Με κεντρικό σύνθημα «το ρεύμα μάς σκοτώνει» διοργανώθηκε κινητοποίηση στην Πάτρα από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), του οποίου μέλη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, ενώ καφέ, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν στις 6 το απόγευμα τους διακόπτες του ρεύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας συμμετείχε στη δράση και κάλεσε τα μέλη του να κλείσουν τα φώτα των καταστημάτων τους. «Το σκοτάδι που θα απλωθεί να είναι ενδεικτικό των σκοτεινών καιρών που μας έχουν επιβάλει» αναφέρει και απαιτεί, άμεσα, δραστικά μέτρα στήριξης, με έλεγχο των τιμών ενέργειας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, συντελεστών ΦΠΑ και ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω των απωλειών του καρναβαλιού.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν  σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Μεσσηνίας.

Οι εξωφρενικοί λογαριασμοί ρεύματος καθιστούν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις αφού κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να εξοφλήσει αυτά τα ποσά, καθώς όπως επισημάνθηκε, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί από τα μέτρα της πανδημίας και εχουν ήδη πτώση τζίρου 40 και 50%.

Οι επαγγελματίες της Καλαμάτας ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όπως μη επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση του ΦΠΑ στα καυσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών κ.α.

Σχετικά Άρθρα