Ρόδος: Βρέθηκαν 100.000 “χάπια των τζιχαντιστών” σε παραλία

 Ρόδος: Βρέθηκαν 100.000 “χάπια των τζιχαντιστών” σε παραλία

Σάκος που περιείχε 44 πλαστικές συσκευασίες με δισκία ναρκωτικών ουσιών, τύπου «CAPTAGON», εντοπίστηκε στο πλαίσιο διενεργούμενης περιπολίας στελεχών της Λιμενικής Αρχής Λίνδου, στην παραλιακή περιοχή «ΚΙΟΤΑΡΙ» της Ρόδου.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σημειώθηκε απογευματινές ώρες στις 14/02.

Γεωργιάδης για ακρίβεια: “Σταματήστε την κλάψα και τη μιζέρια, βλάπτετε την Ελλάδα”

Τα δισκία παραδόθηκαν σε στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, όπου καταμετρήθηκαν και βρέθηκαν τα κάτωθι:

-δώδεκα πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν δισκία ναρκωτικών ουσιών, τύπου «CAPTAGON», ορισμένα εκ των οποίων αλλοιωμένα λόγω εισροής θαλασσινού ύδατος, συνολικού μεικτού βάρους δεκατριών κιλών και διακοσίων εξήντα γραμμαρίων (13,260 γρ.).

-είκοσι επτά πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν δισκία ναρκωτικών ουσιών τύπου «CAPTAGON», κατεστραμμένου περιεχομένου σχεδόν πολτοποιημένου, λόγω εισροής θαλασσινού ύδατος, συνολικού μεικτού βάρους τεσσάρων κιλών και πεντακοσίων ενενήντα γραμμαρίων (4,590 γρ.).

-πέντε πλαστικές συσκευασίες κενές, άνευ περιεχόμενου.

Επιπροσθέτως, από δειγματοληπτική καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε σε πλαστική συσκευασία, η οποία ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση και αεροστεγώς κλεισμένη, καταμετρήθηκε να περιέχει δύο χιλιάδες είκοσι(2.020) δισκία.

Η εκτιμώμενη συνολική ποσότητα των δισκίων για τις σαράντα τέσσερις συσκευασίες ανέρχεται στα ογδόντα οκτώ χιλιάδες οκτακόσια ογδόντα (88.880) δισκία.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και πρόκειται να προωθηθούν στη Χημική Υπηρεσία Ρόδου προς περαιτέρω ανάλυση.

Τι είναι το Captagon

Το Captagon είναι το ναρκωτικό που χρησιμοποιούν για να «ντοπάρονται» οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, για κάποια χρόνια τα χάπια Captagon θεωρούνταν ότι δημιουργούσαν σούπερ στρατιώτες, κάτι που διαψεύστηκε, καθώς τα καταναλώνουν κυρίως νέοι που διασκέδαζαν.

Πρόκειται για συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Το Captagon όμως προκαλούσε παρενέργειες και εθισμό και γρήγορα αποσύρθηκε ενώ σταμάτησε να πωλείται το 1986.

Μανώλης Δράκος