Κραυγή αγωνίας δημάρχων στα Χανιά για το νερό και τις ανατιμήσεις (vid)

 Κραυγή αγωνίας δημάρχων στα Χανιά για το νερό και τις ανατιμήσεις (vid)

Επικίνδυνο γίνεται, πλέον, το αυξημένο κόστος ενέργειας για τους δήμους και ειδικά για τις επιχειρήσεις ύδρευσης, με δημάρχους της ΠΕ Χανίων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους τη Δευτέρα, υπάρχει κίνδυνος διακοπής λειτουργίας ακόμα και της ύδρευσης εξαιτίας του διπλασιασμού του κόστους του ρεύματος.

Ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, δήλωσε ότι σε αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Καντάνου-Σελίνου, ο λογαριασμός ρεύματος το προηγούμενο διάστημα έφτασε τις 60.000 ευρώ, την ώρα που παλαιότερα κυμαινόταν γύρω στις 25.000. Με δεδομένο ότι σε ορεινούς δήμους χρειάζεται ακόμα περισσότερο ρεύμα για να μεταφερθεί το νερό σε διάφορες δεξαμενές στα χωριά, ενώ λειτουργούν και διάφορες γεωτρήσεις, το κόστος γίνεται τόσο υψηλό που η επιχείρηση αδυνατεί απλά να το πληρώσει, ανέφερε ο δήμαρχος, και εξέφρασε την ανησυχία ότι στο τέλος μπορεί απλά το ρεύμα να κοπεί.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις, αν και θεώρησε απίθανο να κοπεί το ρεύμα στις ΔΕΥΑ, καθώς το νερό είναι ζωτικό αγαθό. Επισήμανε όμως ότι, αν οι τιμές παραμείνουν όπως είναι, θα αρχίσουν να δημιουργούνται πολύ μεγάλα χρέη στη ΔΕΗ, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να πληρωθούν και δεν διαφαίνεται εύκολος τρόπος αποπληρωμής τους. Ή θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές του νερού για τους καταναλωτές, πράγμα που δεν αντέχει η κοινωνία, ή θα πρέπει να δώσει λύση η κυβέρνηση, με το πρόβλημα να έχει τεθεί υπόψη του υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση ακόμα.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι δεν είναι μόνο τα κόστη της ενέργειας που πλήττουν τους δήμους, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει καμία διάθεση και καμία δυνατότητα να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. “Το τέλος ταφής, η ναυαγοσωστική κάλυψη, η ενέργεια, όλα αυτά έχουν αυξήσει τα έξοδα του δήμου Αποκορώνου κατά 1.200.000 ευρώ πέρσι και δεν γίνεται να συνεχιστεί έτσι. Και επειδή δεν υπάρχει ούτε σκέψη για αύξηση δημοτικών τελών, θα πρέπει να δώσει λύση η κυβέρνηση. Έπρεπε να είχε δοθεί λύση χθες”.

Σε επικοινωνία του zarpanews.gr με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, η Χρυσούλα Χατζηδάκη ανέφερε ότι το κόστος ενέργειας για την επιχείρηση έχει αυξηθεί κατά 60%, ενώ και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στον βιολογικό καθαρισμό έχουν ανατιμηθεί σε παρόμοιο ποσοστό. Είπε ακόμα, ότι η ΕΔΕΥΑ, η ένωση των ΔΕΥΑ όλης της χώρας δηλαδή, έχει ενημερώσει σχετικά τον Στέλιο Πέτσα, προτείνοντας να ενταχθεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, πράγμα που θα επιτρέψει να καλυφθεί έστω ένα μέρος των ανατιμήσεων. Ωστόσο, για την ώρα δεν υπάρχει απάντηση ούτε για το αν θα συμμετάσχουν οι ΔΕΥΑ στον σχετικό διάλογο.

Πηγή: zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα