Δένδιας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

 Δένδιας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Κοινή συνέντευξη με τον Φινλανδό ομόλογό του, Πέκα Χαβίστο, παραχώρησε από το Ελσίνκι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο Ν. Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και ότι καταδικάζει τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Εξίσου, διαμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα σταθεί δίπλα στους εταίρους της ΕΕ, τηρώντας πλήρως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ανάλυση: Πώς “διαβάζουν” στην Κουμουνδούρου την παρέμβαση Στουρνάρα για υψηλά πλεονάσματα

Υπό το πρίσμα των προκλήσεων για το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.

«Πυρά» Δένδια σε Τουρκία

«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, και χαιρέτισε τις σταθερές δηλώσεις των εταίρων και των συμμάχων της Ελλάδας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1493574208776986626?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493574208776986626%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FNikosDendias2Fstatus2F1493574208776986626provider%3Dtwitter

Επανέλαβε επίσης πως η Ελλάδα επιδιώκει πάντα έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Απευθυνόμενος στον Φινλανδό ομόλογό του, Πέκα Χαβίστο, τον ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα