Αποχωρεί μέρος των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία – Η ανακοίνωση της Μόσχας

 Αποχωρεί μέρος των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία – Η ανακοίνωση της Μόσχας

Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα επιστρέψουν στις βάσεις τους με το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων, είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκορ Κονασένκοφ, ενώ στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι έχει αρχίσει ήδη η φόρτωση του εξοπλισμού και οι πρώτες μονάδες αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα.

Με την ονομασία «Allied Resolve-2022» οι ασκήσεις απο κοινού με τις δυνάμεις της Λευκορωσίας ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 20 του μηνός. Ο στόχος τους- σύμφωνα με τη Μόσχα- είναι η αντιμετώπιση εξωτερικής επιθετικότητας, καθώς και η αντιτρομοκρατία και η υπεράσπιση των συμφερόντων των δυο χωρών. Εκπρόσωποι της Λευκορωσίας και της Ρωσίας έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι στρατιωτικές μανούβρες είναι αμυντικού τύπου και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.

Στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος 

Στο μεταξύ, ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης, μετά το ταξίδι του στο Κίεβο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στη ρωσική πρωτεύουσα κομίζοντας πρόταση για «πάγωμα» στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Το δρόμο αυτό είχαν ανοίξει οι δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία που επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά λίγο αργότερα «μαζεύτηκε» έπειτα από την παρέμβαση του εκπροσώπου του Ουκρανού προέδρου που ήταν δε αντίθετη κατεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα