Σταϊκούρας: Βουτηγμένη στα χρέη η ΛΑΡΚΟ

 Σταϊκούρας: Βουτηγμένη στα χρέη η ΛΑΡΚΟ

Για τη ΛΑΡΚΟ ήρθε η ώρα των αποφάσεων και της ευθύνης” είπε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιμένοντας στο κυβερνητικό σχέδιο για εξυγίανση της εταιρείας.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου, ο Υπουργός επεχείρησε να αποδομήσει τη μομφή της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος μιλώντας για μια ΛΑΡΚΟ βουτηγμένη στα χρέη, με αρνητική λογιστική αξία ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. “Η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ είναι μη βιώσιμη λόγω συσσωρευμένων χρεών και απραξίας της προηγούμενης κυβέρνησης.   Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας  το 2019 ήταν μηδενικά. Λόγω συσσωρευμένων ζημιών η αρνητική καθαρή θέση ήταν -160 εκατομμύρια ευρώ  το 2015 και -407 εκατομμύρια  ευρώ στο τέλος του 2019. Η λογιστική αρνητική της αξία είναι στα -600 εκατομμύρια ευρώ. Για ποιο ξεπούλημα μιλάτε;” είπε ο κ. Σταϊκούρας κάνοντας αναφορά και στα εξώδικα της ΔΕΗ τα οποία απειλούσαν με ουσιαστικό κλείσιμο της εταιρείας. 

Νεκροί δύο ομογενείς από πυρά Ουκρανών στρατιωτών – Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Ο Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα στις 29/1/2020 καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο  για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία σήμερα με τους τόκους έχουν φτάσει τα 170 εκατομμύρια. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι εντός  45 ημερών σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Κομισιόν θα πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε με μελανά χρώματα τα όσα είχαν συμβεί στη ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι ο  τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός ήταν το 2014 αλλά και ότι η εταιρεία διαχρονικά επεδείκνυε σοβαρό έλλειμμα στην τήρηση περιβαλλοντικών όρων με κίνδυνο άρσης άδειας λειτουργίας της από το 2016.  Παράλληλα τόνισε ότι η εταιρεία έχει απαρχαιωμένο εξοπλισμό που καθιστά τη ΛΑΡΚΟ μη ανταγωνιστική ανεξαρτήτως διεθνών εξελίξεων λέγοντας ότι η τελευταία επένδυση σε εξοπλισμό έγινε τη δεκαετία του ’70. 

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η εταιρεία έμεινε όρθια τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στην ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί επενδυτής. Προανήγγειλε μάλιστα εξελίξεις από αύριο μετά και τη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ. “ Η κυβέρνηση μέσω εργασίας αναζητά βέλτιστες λύσεις  για το σύνολο εργαζόμενων αλλά και στο σύνολο των φορολογουμένων. Είναι η ώρα των αποφάσεων, των πράξεων , της ευθύνης “ είπε.

Σχετικά Άρθρα