Οριστικές αποφάσεις – Όρθιοι στα μπαρ… χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις – Τι θα γίνει με μάσκες και γήπεδα

 Οριστικές αποφάσεις – Όρθιοι στα μπαρ… χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις – Τι θα γίνει με μάσκες και γήπεδα

Οι ειδικοί τονίζουν πως εάν ακολουθήσουμε μια ελεγχόμενη και σχετικά συντηρητική πορεία σήμερα, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε ένα κανονικό Πάσχα. Τις Αποκριές υπάρχει όμως κίνδυνος για μεγάλη διασπορά του κοροναϊού.

Τα 18.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, οι 517 διασωληνωμένοι και οι 94 θάνατοι στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια, ενώ τυχόν απρόσεκτη διαχείριση των εορτασμών της Αποκριάς μπορεί να θέσει σε πραγματικό κίνδυνο την πανδημία και να παρατείνει δραματικά την οριστική κατάργηση των μέτρων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που στη χώρα μας έχει προσδιοριστεί -εκτός απροόπτου- το ερχόμενο Πάσχα.

  • Οι ειδικοί λένε “ναι” σε καρναβαλικές εκδηλώσεις με μέτρα, όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα, αλλά όχι στις παρελάσεις, όπως τις γνωρίζαμε στα χρόνια προ κορονοϊού.  Θα συζητηθεί το πρωτόκολλο υπό το οποίο θα πραγματοποιηθούν κάποιες εκδηλώσεις και πιθανολογείται ότι θα γίνουν σε ανοικτούς χώρους και με εμβολιασμένους.

Τα κρούσματα στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο έχουν πέσει από τις 19.000 και έχουν σταθεροποιηθεί στις 18.000. Αξιοσημείωτη πτώση εμφανίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων, που χθες για πρώτη φορά υποχώρησαν από τους 500 (499 συγκεκριμένα) κάτι που έχει να συμβεί από τις 10 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι ασθενείς σε διασωλήνωση είναι στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο 517, αριθμός που δεν επιτρέπει ιδιαίτερο εφησυχασμό.

Το ίδιο ισχύει και με τον αριθμό των θανάτων. Παρά την μικρή πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και η οποία δημιουργεί ελπίδες για τον περιορισμό του προβλήματος της αυξημένης θνητότητας, ο ημερήσιος απολογισμός των 94 θανάτων στον κινητό μέσο όρο της εβδομάδας, παραμένει τραγικός.

Μείωση υπάρχει, ωστόσο, και στον αριθμό των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, οι οποίες έπεσαν στις 406 κατά μέσο όρο, μειωμένες δηλαδή κατά 65 ασθενείς.

Την ερχόμενη Τετάρτη (16/2) η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να δώσει “πράσινο φως” σε κάποιες δραστηριότητες που έχουν παραμείνει κλειστές. Κι αυτές είναι η λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης με όρθιους θαμώνες, η χρήση της μάσκας και η χωρητικότητα στα γήπεδα.

Άλλα κράτη της Ευρώπης προχώρησαν ήδη σε κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό, όμως, στην Ελλάδα αυτό αναμένεται -εκτός απροόπτου- το Πάσχα.