Κυψέλη- “Χαμόγελο του Παιδιού” για τη δολοφονία του 7χρονου: “Θα μπορούσε να είχε σωθεί” – Πώς σώθηκε η αδερφή του

 Κυψέλη- “Χαμόγελο του Παιδιού” για τη δολοφονία του 7χρονου: “Θα μπορούσε να είχε σωθεί” – Πώς σώθηκε η αδερφή του

Ο 7χρονος Αντρέας που με βίαιο τρόπο δολοφονήθηκε από τον σύντροφο της μητέρας του το 2017 στην Κυψέλη θα μπορούσε να είχε σωθεί. Το Χαμόγελο του Παιδιού με ανακοίνωσή του το Σάββατο (12/02) καταγγέλλει ένα πρωτοφανές κενό του συστήματος ενώ κατάφερε να σώσει την αδελφή του δολοφονημένου παιδιού.

Αναλυτικά σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, ο οργανισμός τονίζει:

“Παρόλο που για το 7χρονο αγόρι δεν έγινε ποτέ κάποια αναφορά ή κλήση στις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, ωστόσο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε μία σειρά ενεργειών, τόσο για τη μητέρα του (Χριστίνα-Κλαούντια) ως ανήλικη, όσο και για την αδελφή του.

Συγκεκριμένα ενημερώνει:

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση της τότε ανήλικης, Χριστίνα-Κλαούντια, (μητέρα του δολοφονημένου παιδιού), η οποία τότε ήταν 15 ετών. Η επιτόπια πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας που έλαβε ο Οργανισμός από πολίτη. Επιπλέον, σύμφωνα με το άτομο που κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056, η τότε ανήλικη κυοφορούσε.
Στις 16 Μαΐου 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έστειλε αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων ότι η φερόμενη ως αδελφή του δολοφονημένου παιδιού βιώνει σωματική κακοποίηση και παραμέληση. Το κορίτσι φαίνεται ότι είναι αδελφή του δολοφονημένου παιδιού, καθώς η καταγγελία αφορούσε τη μητέρα της, Χριστίνα-Κλαούντια.
Στις 17 Μαΐου 2018 – την επόμενη δηλαδή ημέρα – ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056 και άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία, καθώς το παιδί είχε πάει στο σχολείο με μώλωπες. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τη μητέρα της και εθελοντές του Οργανισμού βρίσκονταν κάθε λεπτό κοντά της για τη φροντίδα και ανακούφισή της. Ωστόσο, η μητέρα αρνιόταν ότι ο σύντροφός της κακοποιεί την μικρή.
Στις 21 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε ψυχολογική υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας για το παιδί με αφορμή το περιστατικό με τους μώλωπες στο σχολείο.
Στις 27 Ιουνίου 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αίτημα φιλοξενίας για την ανήλικη. Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σήμερα είναι σε ανάδοχη οικογένεια. Από την παιδοψυχιατρική εκτίμηση που διεξήχθη φαίνεται ότι το παιδί που βρέθηκε νεκρό ζούσε από τον Νοέμβριο του 2016 με τον πατέρα του στην Πολωνία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σώθηκε, ωστόσο, τι ενέργειες είχαν γίνει για την υποστήριξη και του άλλου παιδιού;
Ενώ έγιναν πολλές ενημερώσεις και ενέργειες για την προστασία των παιδιών φαίνεται ότι το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε για την ολιστική στήριξη της οικογένειας και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τη δολοφονία ενός ακόμη παιδιού.

Θα μπορούσε να έχει σωθεί…

Βοηθήστε και εσείς ένα παιδί να σωθεί έγκαιρα από τις ολέθριες επιπτώσεις κάθε μορφής κακοποίησης, επικοινωνώντας εσείς, ή προτρέποντας το ίδιο το παιδί να επικοινωνήσει απευθείας με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δωρεάν και ανώνυμα:

Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Μέσω της Εφαρμογής CHAT1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε παιδιού που υφίσταται κακοποίηση, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσει μέσω γραπτού κειμένου.
Κάθε παιδί έχει απόλυτο δικαίωμα να είναι ασφαλές και προστατευμένο. Αν έχεις ακούσει ή αναγνωρίσει ένα κακοποιημένο ή παραμελημένο παιδί πρέπει να μιλήσεις.”.

Το χρονικό της υπόθεσης

Περίπου το 2017 η 29χρονη σήμερα Ελληνο-Πολωνέζα που τότε ήταν μητέρα ενός 7χρονου αγοριού, του μικρού Ανδρέα και της 8χρονης αδερφής του, χώρισε με τον Πολωνό σύζυγό της που έφυγε για την χώρα του και στις αρχές του 2018 εισήχθη και νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα της χώρας του.

Η μάνα των δύο παιδιών, λίγο αργότερα σύναψε ερωτική σχέση με έναν άλλον Πολωνό, 33 ετών σήμερα, που εργαζόταν ως οικοδόμος. Και οι δύο τους ήταν αλκοολικοί και τοξικομανείς. Επίσης κοινό στοιχείο με τον Βούλγαρο πατέρα της μικρής Άννυ.

Τον Ιανουάριο του 2017 έγινε η άγρια παιδοκτονία και ενώ η κόρη της οικογένειας, εντελώς τυχαία εκείνη την ημέρα έμεινε στο σπίτι μίας φίλης της. Ο Πολωνός σύντροφος της μάνας, στράφηκε στον μικρό Ανδρέα που επίσης κακοποιούσαν συχνά, δέρνοντάς τον, αφήνοντάς τον νηστικό για ώρες και ημέρες κλπ. και με αφορμή όπως ισχυρίστηκαν στην ομολογία τους σήμερα το πρωί στους αστυνομικούς, ότι ο μικρός ήταν ανήσυχος από το πρωί, τον άφησαν νηστικό έως το απόγευμα, τον έβαλε ο σύντροφος να σταθεί όρθιος ατελείωτες ώρες έως το απόγευμα και όταν πλέον το παιδάκι έβαλε τα κλάματα, το χτύπησε και του έκλεισε το στόμα και την μύτη με μονωτική ταινία, με αποτέλεσμα τον ασφυκτικό του θάνατο.

Όση ώρα διαδραματίζονταν αυτά, όπως η ίδια η «μάνα» ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς, δήθεν δεν αντιλήφθηκε τίποτα γιατί έπαιζε βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή…

Όταν πλέον όμως αντιλήφθηκε και εκείνη τι είχε συμβεί, ο σύντροφός της, της ζήτησε να φύγει για δύο ημέρες μέχρι να δει τι θα κάνει με το πτώμα, κάτι που εκείνη πρόθυμα έπραξε.

Ο 33χρονος σήμερα Πολωνός, ως οικοδόμος που ήταν και είχε σχετικές γνώσεις, ανέβασε το άψυχο κορμάκι του παιδιού στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Σκιάθου 5, στην Αθήνα όπου διέμεναν τότε, έχτισε με τούβλα και τσιμέντο έναν αυτοσχέδιο τάφο και ενταφίασε τον άτυχο Ανδρέα σε αυτόν. Όταν περίπου έναν χρόνο μετά τους έκαναν έξωση, τότε ξέθαψε την σορό του άτυχου παιδιού, τοποθέτησε τα οστά του σε μία εργαλειοθήκη και επί περίπου έναν χρόνο το ζευγάρι περιφέρονταν ως άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας κρατώντας την εργαλειοθήκη με τα οστά σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Αργότερα, ο Πολωνός βρήκε νέο διαμέρισμα επί της οδού Αστυπάλαιας 22, στην Κυψέλη και εκεί πλέον ενταφίασε τον μικρό Ανδρέα με την εργαλειοθήκη, στο αποθηκευτικό χώρο του καναπέ του, στο μπαλκόνι. Μετά την ομολογία του σατανικού ζευγαριού, οι αστυνομικοί πήγαν στην οικία του Πολωνού στην Κυψέλη παρουσία εισαγγελέα και ανακάλυψαν με φρίκη τα οστά του μικρού Ανδρέα εκεί που ο 33χρονος Πολωνός τους είχε υποδείξει πως βρίσκονταν.

Η αρχική πληροφορία δόθηκε στην Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής
Περίπου στα τέλη Νοεμβρίου 2021, ένας ιδιώτης, για τον οποίο για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες, πληροφόρησε τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με το συγκεκριμένο ζευγάρι και πως μυστηριωδώς εξαφανίστηκε το αγοράκι της οικογένειας το 2017, με την μάνα να ισχυρίζεται ότι δήθεν το παιδί το είχε πάρει ο πατέρας του στην Πολωνία.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής διερεύνησαν αρχικά την πληροφορία και χωρίς αρχικά να γνωρίζουν ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία, ανακάλυψαν σύντομα πως τα παιδιά ζούσαν σε ένα ακραία κακοποιητικό περιβάλλον, είχαν γίνει σχετικές καταγγελίες ειδικά για το κοριτσάκι και το 2018 το πήρε ο εισαγγελέας από αυτή την «οικογένεια» και το έδωσε σε ανάδοχη οικογένεια όπου έκτοτε ζει. Μάλιστα μέχρι σήμερα που είναι σχεδόν 14 ετών, πίστευε ότι ο αδερφός της είχε φύγει με τον βιολογικό της πατέρα στην Πολωνία, όπως της ισχυριζόταν η μητέρα της από εκείνο το μοιραίο απόγευμα και μετά.

Όταν λοιπόν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής αντιλήφθηκαν ότι κάτι πιο σύνθετο είχε συμβεί και υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας, ενημέρωσαν τους συναδέλφους του του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής και τους έστειλαν τον φάκελο που ήδη είχαν ανοίξει και συνέχισαν τις έρευνες οι άντρες του Ανθρωποκτονιών, μέχρι που κατάφεραν να εντοπίσουν συγγενείς του βιολογικού πατέρα στην Πολωνία και να μάθουν ότι όχι μόνο δεν είχε έρθει τότε στην Ελλάδα, αλλά από τις αρχές του 2018 νοσηλεύεται σε ψυχιατρείο.

Στη συνέχεια, πήγαν στο πρώτο σπίτι του ζευγαριού, στην οδό Σκιάθου, όπου στην ταράτσα ανακάλυψαν τον αυτοσχέδιο τάφο και πλέον είχαν πειστεί για όσα είχαν συμβεί. Οι ύποπτοι προσήχθησαν χθες το βράδυ στην Ασφάλεια και μετά από πολύωρη ανάκριση, ομολόγησαν το πρωί τις πράξεις τους σχεδόν με απάθεια και με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση αναφέρει:

«Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ανθρωποκτονία 7χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε αρχές του 2017 στην Αθήνα.

Κατηγορούμενοι ως δράστες είναι η 29χρονη μητέρα του και ο 33χρονος σύντροφός της. Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, ο 33χρονος που συζούσε με την 29χρονη σε δώμα οικίας στην Αθήνα, κακοποίησε τον 7χρονο με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του ανωτέρω περιστατικού ήταν παρούσα και η 29χρονη, η οποία δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει την ανθρωποκτονία. Στη συνέχεια, ο 33χρονος έφτιαξε στη σκεπή του δώματος, αυτοσχέδια κατασκευή όπου τοποθέτησε τη σωρό του 7χρονου.

Φεύγοντας από το σπίτι που διαπράχθηκε η ανθρωποκτονία ο 33χρονος τοποθέτησε την σορό σε εργαλειοθήκη που πήρε μαζί του. Ακολούθως ενοικίασε διαμέρισμα στην Αθήνα και τοποθέτησε την εργαλειοθήκη σε αποθηκευτικό χώρο ξύλινου καναπέ, στο μπαλκόνι του σπιτιού.

Σήμερα το πρωί διενεργήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού έρευνα στο ανωτέρω διαμέρισμα και ανευρέθη στον αποθηκευτικό χώρο καναπέ, στη βεράντα του διαμερίσματος, εργαλειοθήκη που περιείχε δύο σακούλες με ανθρώπινα οστά.

Στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και συνελήφθη. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία και εξεδόθη ένταλμα δυνάμει του οποίου συνελήφθη η 29χρονη».

Πηγή: news247.gr