Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία – Κορυφώνεται η αγωνία

 Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία – Κορυφώνεται η αγωνία

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποφυγή μιας επέμβασης στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες παρεμβαίνουν με δηλώσεις τους προκειμένου να συμβάλουν ώστε να προκριθεί η οδός της διπλωματίας και της Ειρήνης, έναντι των όπλων όπως χαρακτηριστικά είπε νωρίτερα σήμερα Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Παράλληλα, το βράδυ της Κυριακής βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι από απόψε το βράδυ είναι πιθανή μία ρωσική εισβολή με τους ρώσους αξιωματούχους ωστόσο, να αρνούνται σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τι βλέπει ο Λευκός Οίκος

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών με τις άλλες χώρες, προκειμένου να στερήσουν από τη Μόσχα τη δυνατότητα να στήσει μια αιφνίδια επιχείρηση αντιπερισπασμού προκειμένου να εξαπολύσει μια επίθεση.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN “State of the Union”, ο Σάλιβαν απέφυγε να πει εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης την προσεχή Τετάρτη, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα τώρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», σημείωσε ο Σάλιβαν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο “Fox News Sunday”, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια «μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα τώρα».

Αίτημα για μέτρα από την ΕΕ

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνομίλησε για τις εντάσεις στα σύνορα της χώρας του και την πιθανότητα ρωσικής εισβολής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση ασφάλειας καθώς και τις κινήσεις «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επίτευξη ειρήνης εντός των υφιστάμενων μορφών διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα της Νορμανδίας».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία του «συντονισμού των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να ξεκλειδωθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα», ενώ σημείωσε ότι ο πανικός που δημιουργείται από τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για την “επικείμενη” εισβολή της Ρωσίας, προκαλεί πανικό στους πολίτες της χώρας και αυτό είναι μία κακή εξέλιξη για την χώρα του.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι υπέρ της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης της σύγκρουσης και ευχαρίστησε την Ε.Ε. και τον Ζοζέπ Μπορέλ για την απόφαση να παραμείνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα οι ευρωπαϊκές αποστολές. 

Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισετην ανάγκη επιβολής «προληπτικών κυρώσεων» κατά της Ρωσίας για τον περιορισμό τυχόν επιθετικών προθέσεων.

«Κατανοούμε όλους τους κινδύνους και είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο. Όμως βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση από το 2014. Και σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο πανικός», είπε ο Ζελένσκι.

Ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Ρωσο-λευκορωσικές ασκήσεις σε απόσταση αναπνοής από την Ουκρανία με εκτεταμένη χρήση πραγματικών πυρών, άρματα μάχης,, προελάσεις πεζικού καθώς και πτήσεις ρωσικών μαχητικών σκαφών που κάνουν ρίψεις με πραγματικά πυρά.

Παράλληλα, ρωσικό υποβρύχιο πέρασε από τα Δαρδανέλια με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, προκειμένου να συμμετάσχει σε αεροναυτική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα. 

Διαδηλώσεις στο Κίεβο – Στρατός στο Ντογκμπάς

Οι Ουκρανοί θα αντισταθούν γράφουν στα πανό τους διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους του Κιέβου και χαρακτήριζαν με πλακάτ τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου.

Παράλληλα, νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 150.000 μαχητές που έχουν παραταχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ντογκμπάς, έτοιμοι να υπερασπιστούν τα ουκρανικά εδάφη, έναντι των ρωσικών στρατευμάτων σε περίπτωση που επέμβουν.

Προετοιμάζεται η Πολωνία για πρόσφυγες

Η Πολωνία προετοιμάζεται για «διάφορα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εισροής προσφύγων, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μαριούζ Καμίνσκι την Κυριακή.

«Είναι προφανές ότι λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια. Μία από αυτές είναι οι ενέργειες των [επαρχιών] που σχετίζονται με την πιθανή εισροή προσφύγων από την Ουκρανία, οι οποίοι, λόγω πιθανής σύγκρουσης, ενδέχεται να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας», είπε ο Καμίνσκι.

Η Πολωνία και η Ουκρανία μοιράζονται σύνορα μήκους 534 χιλιομέτρων.

Αποχωρούν διπλωμάτες

Έρημες μοιάζουν πλέον οι δυτικές πρεσβείες στο Κίεβο με το μεγαλύτερο μέρος του προοσωπικού τους να έχει αποχωρήσει από την ουκρανική πρωτεύουσα για περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Βαρθολομαίος: “Το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν τα όπλα είναι θλίψη”

Έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου και να επικρατήσουν η ειρήνη, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι.

«Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντιθέτως, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο», προειδοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ζητώντας από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, από όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, καθώς και από κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση αυτής της επικίνδυνα κλιμακούμενης κατάστασης, σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ενεργειών, η οποία επικρέμαται βαριά και απειλητική πάνω από τον ουκρανικό λαό. Όπως είπε ο Παναγιώτατος, ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάπας Φραγκίσκος: “Τα νέα είναι ανησυχητικά”

«Τα νέα από την Ουκρανία είναι ανησυχητικά», είπε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει απευθύνει πολλές εκκλήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία.

«Εμπιστεύομαι κάθε προσπάθεια για ειρήνη με τη μεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας και τις συνειδήσεις των υπεύθυνων πολιτικών», είπε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία για το εβδομαδιαίο μήνυμά του.

«Ας προσευχηθούμε σιωπηλά», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα