Η CIA εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για εισβολή στην Ουκρανία – Καθοριστικά τηλεφωνήματα Πούτιν με Μπάιντεν και Μακρόν

 Η CIA εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για εισβολή στην Ουκρανία – Καθοριστικά τηλεφωνήματα Πούτιν με Μπάιντεν και Μακρόν

Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κάλεσε σε εμφατικό τόνο τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη βέβαιες για το αν ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάλιβαν, αλλά ο κίνδυνος θεωρείται αυξημένος και η απειλή είναι αρκετά άμεση ώστε να πρέπει οι πολίτες να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο, μέσα σε 24 με 48 ώρες.

«Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε τις ανησυχίες πως η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η ρωσική εισβολή, τονίζει ο Σάλιβαν σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, θα ξεκινούσε πιθανότατα με βομβαρδισμούς από αέρος και ρίψεις ρουκετών, που θα προκαλούσαν μεγάλες απώλειες αμάχων.

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν μια αποστολή διάσωσης με τη συνδρομή των στρατευμάτων τους, αναφέρει ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και έτσι οι πολίτες θα πρέπει να φύγουν τώρα, που οι εμπορικές οδοί ταξιδιού είναι ακόμη ανοιχτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάλιβαν προαναγγέλλει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σοβαρές κυρώσεις σε μια εισβολή της Μόσχας.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις

Περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης, ανακοίνωσε η διοίκηση του ρωσικού στόλου, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών των δυτικών χωρών για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Περισσότερα από 30 πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τη Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο των ασκήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ρωσικός στόλος.

Την Πέμπτη επιπλέον έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν για ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, προερχόμενα από τη Μεσόγειο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό. Επίσης αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθεί γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση στη Λευκορωσία από κοινού με λευκορωσικά στρατεύματα, κάτι που το ΝΑΤΟ φοβάται πως θα είναι η πρόφαση που ζητεί η Μόσχα για εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του “πλέγματος μέτρων”», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι’ αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ «σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς επτά χρόνια από τη στιγμή που Κίεβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, καθώς και με τη συνδρομή του “σχήματος της Νορμανδίας” (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), υπέγραψαν το “πλέγμα μέτρων”, το οποίο κατέστη μοναδική και χωρίς εναλλακτικές βάση της διευθέτησης της ενδοουκρανικής κρίσης» και εν συνεχεία, «μετά την έγκρισή του με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη μέρος του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικό προς εφαρμογή».

  • «Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».

Η Μ. Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι προ ημερών «ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι “κανένα ειδικό καθεστώς, όπως φαντάζεται η Ρωσία, κανένα δικαίωμα βέτο δεν θα υπάρξει”, αλλά και ότι δεν προβλέπεται διάλογος με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ από τις συμφωνίες του Μινσκ» και αναρωτήθηκε «εάν γνωρίζετε ανάγνωση, καθώς όλα αυτά δεν είναι προφορικές υποχρεώσεις, αλλά κείμενο, το οποίο είναι προσιτό και μπορεί να διαβαστεί».

«Η Ρωσία τα φαντάζεται αυτά ακριβώς όπως είναι εκεί γραμμένα και θα ήταν πολύ ευτυχής εάν και οι υπόλοιποι μετέχοντες και υπογράφοντες των συμφωνιών και τα μέλη της ίδιας της διαδικασίας επίσης βασίζονταν όχι στη θεώρησή τους, αλλά στο κείμενο», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετική πρακτική για όλους όσους κηρύσσουν το δίκαιο να βασίζονται στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου και όχι να ασχολούνται με ερμηνείες», όπως και ότι το κείμενο αυτό των συμφωνιών του Μινσκ συνομολογήθηκε «από δραστήριους και υγιαίνοντες τώρα μετέχοντες της πολιτικής διαδικασίας», «αυτό συνέβη υπό την παρακολούθηση τηλεοπτικών καμερών, εξηγήθηκε μετά την υπογραφή του, μεταξύ άλλων και από Ουκρανούς αξιωματούχους».

Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης υπογράμμισε ότι τόσο ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Παύλο Κλίμκιν έκαναν λόγο για «άλμα, που έλαβε χώρα στο διπλωματικό πεδίο κατά την υπογραφή των εγγράφων αυτών, ενώ σχολίαζαν με σαφήνεια τι ήταν εκεί γραμμένο και πώς πρέπει να διαβαστεί».

Οι δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων

«Βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο όπου μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, και για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν και μίλησε για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία είναι «ενωμένη & προετοιμασμένη για κάθε σενάριο».

Νωρίτερα την Παρασκευή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε με οικονομικές κυρώσεις την Ρωσία σε περίπτωση εισβολής ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν τηλεδιάσκεψη για την έκρυθμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν υπάρχει στα σχέδιά του το ενδεχόμενο εισβολής στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ενώ ο στρατός της χώρας ξεκίνησε μαζικές ασκήσεις με τη γειτονική Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει το μεσημέρι του Σαββάτου τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, μετά το τέλος μιας τηλεδιάσκεψης του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.

«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», όπως σημείωσε το γραφείο του.

Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα το ελληνικό ΥΠΕΞ συστήνει στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Μεταξύ των χωρών που καλούν τους πολίτες της να αποχωρήσουν είναι η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Στην προειδοποίησή της η Λετονία επικαλείται «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία». Νορβηγία, Ισραήλ, Ιαπωνία και Βόρεια Μακεδονία προστέθηκαν στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας επίσης ανακοίνωσε σήμερα πως εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει νωρίτερα πως οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν «τώρα» από τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με ανακοίνωσή του καλεί και εκείνο όλους τους πολίτες της χώρας, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως, προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

Σχετικά Άρθρα