Κλιμάκωση… κυριαρχίας από την Άγκυρα – Σε ετοιμότητα η Αθήνα, πώς εκτιμά την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων

 Κλιμάκωση… κυριαρχίας από την Άγκυρα – Σε ετοιμότητα η Αθήνα, πώς εκτιμά την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων

Ως αναβάθμιση των προκλήσεων “είδε” η Αθήνα τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επισήμανε στο δίκτυο TRT πως μετά τις δυο επιστολές της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ με τις οποίες έθετε ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, πλέον εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από μέρους της Ελλάδας, θα εγείρει θέμα κυριαρχίας.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σήμερα στην έκδοση δελτίου… «ελληνικών παραβιάσεων», σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας κατέγραψε 229 παραβιάσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους πρώτους μήνες του 2022.

  • Οι εν λόγω κινήσεις δεν περνούν απαρατήρητες καθώς η Τουρκία προαναγγέλει μια καμπάνια διεθνοποίησης των έωλων διεκδικήσεων της περί αναθεώρησης των συνθηκών των Παρισίων και της Λωζάνης, που ρυθμίζουν η μεν πρώτη το καθεστώς των Δωδεκανήσων και η δεύτερη το καθεστώς της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας.

Σε πρώτη ανάγνωση οι νέες ρητορικές προκλήσεις ερμηνεύονται στο πλαίσιο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην γείτονα και των κλυδωνισμών της τουρκικής οικονομίας που εν πολλοίς επιβάλουν την ανάγκη αλλαγής της εσωτερικής ατζέντας στην Τουρκία.

Εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών και διπλωματικών κύκλων στην Ελλάδα επισημαίνεται ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη στις εν λόγω διεθνείς συνθήκες είναι δεκάδες χώρες που δεν θα προστρέξουν σε ένα αίτημα αλλαγής συνόρων, την στιγμή που απέναντι από τα εν λόγω νησιά υπάρχει η αποβατική Στρατιά του Αιγαίου και είναι ξεκάθαρο το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», όμως δεν παραγνωρίζουν ότι η τουρκική προκλητικότητα… αλλάζει πίστα καθώς πια η Τουρκία δεν βάζει στο στόχαστρο να γκριζάρει βραχονησίδες αλλά αναφέρεται στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, τα Δωδεκάνησα.

  • Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πάντως αποκτά ενδιαφέρον ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου να επισκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Λευκό Οίκο προς τον Απρίλιο χωρίς ακόμη όμως να υπάρχουν βεβαιότητες.

Στους προσεχείς διπλωματικούς σταθμούς του Πρωθυπουργού εντάσσονται οι επισκέψεις σε Σερβία και Ρουμανία, η Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα όπου θα συζητηθούν θέματα ευρώ-αφρικανικών σχέσεων (συμμετοχή Αλ Σίσι) και την επόμενη Παρασκευή στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Σχετικά Άρθρα