“Έφυγε” ο Μίμης Δαρειώτης

 “Έφυγε” ο Μίμης Δαρειώτης

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο αγωνιστής της Αριστεράς, Μίμης Δαρειώτης, ο οποίος διατέλεσε και οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε το 1943 και μεγάλωσε στο Χαρακοπιό Μεσσηνίας.

Εντάχθηκε στην Αριστερά στα νεανικά του χρόνια και δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Πάει… Σκάϊ ο Τσίπρας; Γιατί είπε “όχι” στον Alpha

Επί Χούντας, ενώ ήταν φοιτητής στο Μαθηματικό της Αθήνας, συνελήφθη τον Απρίλιο του 1968 ως μέλος του «Ρήγα Φεραίου» και βασανίστηκε βάναυσα.

Δικάστηκε τον Ιανουάριο του 1969 μαζί με την Πόπη Τζεμπελίκου και τον Τίτο Μυλωνόπουλο. Ο εισαγγελέας πρότεινε θάνατο για το Μ. Δαρειώτη και Π. Τζεμπελίκου. Καταδικάστηκαν με 15 περίπου χρόνια φυλακή ο καθένας.

Στη Μεταπολίτευση έδρασε ως στέλεχος του ΚΚΕ εσ. και της ΕΑΡ, ενώ διετέλεσε επί πολλά χρόνια οικονομικός διευθυντής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιτυγχάνοντας την οικονομική αυτονομία του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Έντιμος αγωνιστής με πολυσήμαντη προσφορά

«Σήμερα αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη τον σύντροφο και φίλο Μίμη Δαρειώτη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μίμη Δαρειώτη.

«Ο Μίμης υπήρξε ένας έντιμος αγωνιστής με πολυσήμαντη προσφορά. Ταγμένος στα ιδανικά της κομμουνιστικής ανανέωσης υπηρέτησε την Αριστερά μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Από νωρίς εντάχθηκε στην Αριστερά και ανέπτυξε πολιτική δράση στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Το 1969 βρέθηκε απέναντι στα δικαστήρια της δικτατορίας. Ο εισαγγελέας πρότεινε θανατική ποινή. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια, ενώ υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Το όνομα του έγινε συνώνυμο της επιθυμίας του ελληνικού λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Από το 1974 εργάστηκε με αφοσίωση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής Αριστεράς. Από διάφορες θέσεις ευθύνης συνέβαλε στην ιστορική διαδρομή που οδήγησε στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σήμερα υπήρξε άοκνη και ανεκτίμητη.

Η ευγενική μορφή του ενέπνεε σεβασμό και υπενθύμιζε την πολυκύμαντη διαδρομή μιας γενιάς που ταυτίστηκε με το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτικής ισότητας».

Σχετικά Άρθρα