ΗΠΑ: Πλεόνασμα 119 δισ. δολαρίων παρουσίασε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

 ΗΠΑ: Πλεόνασμα 119 δισ. δολαρίων παρουσίασε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

Πλεόνασμα για πρώτη φορά σε διάστημα δύο και πλέον ετών εμφάνισε ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, εν μέσω της σημαντικής αύξησης των φορολογικών εσόδων και της απότομης μείωση των δαπανών που συνδέονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε τον πρώτο μήνα του 2022 στα 119 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη, έναντι ελλείμματος ρεκόρ ύψους 163 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ως απόρροια των άμεσων επιδομάτων που κατέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις συνέπειες της πανδημίας, σε συνέχεια του προγράμματος που θέσπισε τον Δεκέμβριο του 2020.
 
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ εμφάνισε πλεόνασμα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν παρουσίασε πλεόνασμα 83 δισ. δολαρίων, ενώ είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά τα 160 δισ. δολάρια που εμφάνισε τον Απρίλιο του 2019. Σημειώνεται δε ότι ο Απρίλιος και ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά οι μήνες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων.
 
Πιο αναλυτικά, οι εισπράξεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 21% και ανήλθαν στα 465 δισ. δολάρια, ενισχυμένες από την άνοδο κατά 21% των παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και μισθοδοσίας, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της απασχόλησης και οικονομική ανάκαμψη.
 
Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 37% στα 346 δισ. δολάρια, μείωση που οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες ύψους 142 δισ. δολαρίων που ενέγραψε τον Ιανουάριο του 2021 η κυβέρνηση για τις “επιταγές” στήριξης που απέστειλε στα νοικοκυριά με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.
 
Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο αύξησε όμως και η εγγραφή εσόδων ύψους 70 δισ. δολαρίων από διαγωνισμό για την παραχώρηση φάσματος ασύρματων υπηρεσιών, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
 
Για τους πρώτους τέσσερις μήνες του οικονομικού έτους 2022 που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 259 δισ. δολαρίων, μειωμένο κατά 65% σε σύγκριση με το έλλειμμα των 736 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα. Το ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 28% στα 1,52 τρισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% στα 1,78 τρισ. δολάρια.

Σχετικά Άρθρα