“Οργή” Τσίπρα για το νέο φάλτσο – Ένα βήμα πριν τη διαγραφή ο Σ. Παπαδόπουλος – Το παρασκήνιο πίσω από την διαφοροποίηση

 “Οργή” Τσίπρα για το νέο φάλτσο – Ένα βήμα πριν τη διαγραφή ο Σ. Παπαδόπουλος – Το παρασκήνιο πίσω από την διαφοροποίηση

Κάθε φορά που ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει μια παρέμβαση από το βήμα της Βουλής και με την οποία στοχεύει στην πρόκληση αναστάτωσης στο κόμμα του, είναι και μια ομιλία του από καρδιάς γιατί δεν θα είναι ξανά βουλευτής όπως σημειώνει. Αυτή ήταν μάλλον η τρίτη ή τέταρτη φορά που επικαλέστηκε αυτή την επιθυμία και το γεγονός ότι αποστρατεύεται, αλλά λίγο έλειψε να έχει την τύχη του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Δεν ήταν καθόλου αθώα η παρέμβαση του μέλους των 53 και της Ομπρέλας στην ολομέλεια σημείωναν εν θερμώ κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεθόδευσε, συνεννοήθηκε με τον φίλο του προεδρεύοντα στο βήμα Νικήτα Κακλαμάνη και πήρε το λόγο για να κρεμάσει την ΚΟ και το ίδιο του κόμμα στο θέμα της Novartis και της αρχειοθέτησης της υπόθεσης Γεωργιάδη την ώρα που ασκούνταν δίωξη στην εισαγγελέα Τουλουπάκη που ερεύνησε τα πολιτικά πρόσωπα στην πολύκροτη υπόθεση.

  • Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία του τις μεθοδεύσεις στις Δικαιοσύνη κατηγορώντας τη ΝΔ και την κυβέρνηση για παρεμβάσεις και αντιθεσμικές διαδικασίες ο κ. Παπαδόπουλος από βήματος καλούσε το κόμμα του να αποδεχτεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Επικαλέστηκε και την ιδιότητά του ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής, μόνο που όπως θυμίζουν οι σύντροφοί του ο ίδιος ήταν μέλος άλλης επιτροπής, εκείνης για το φάρμακο του 2016 ενώ η εξεταστική για τα 10 πολιτικά πρόσωπα συγκροτήθηκε το 2017.

Κανείς δεν κατάλαβε πολλά από την ομιλία του, «τα μπουρδούκλωσε» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου ωστόσο όση ώρα μιλούσε ο κ. Παπαδόπουλος η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη του έδινε σήμα να ανασκευάσει διαμηνύοντάς του «κάνε τώρα διόρθωση».

Ένα βήμα τη διαγραφή

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε το λόγο αλλά ήταν μάταιο. Κανείς δεν την κατάλαβε τη διόρθωση και το επόμενο ήταν να του διαμηνυθεί εν είδει τελεσιγράφου ότι ή συντάσσεις γραπτή διόρθωση ή τίθεσαι εκτός ΚΟ. Η δήλωση γράφτηκε στο γραφείο της γραμματέως της ΚΟ με τον κ. Παπαδόπουλο να έχει αντιληφθεί πλήρως το αμάρτημα.

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες μόνο ημέρες από τότε που ο κ. Κουρουμπλής έκανε το δικόν του αντάρτικο για να πορευτεί μόνος στη συνέχεια αλλά και μόλις λίγες ώρες από όταν ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυε στο κόμμα του μέσω της Αυγής ότι «απαιτείται σοβαρότητα».

Το περιστατικό κανείς δεν μπορεί να το συνδέσει ευθέως με μια οργανωμένη κίνηση από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι και αντανάκλαση του τι συμβαίνει αυτή την ώρα στο εσωκομματικό πεδίο και σίγουρα δεν αποτελεί καλό προμήνυμα για την πορεία μέχρι το Συνέδριο και τις σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος τις οποίες επιδιώκει ο πρόεδρος του κόμματος.

Σοβαρότητα

Το βέβαιο είναι ότι κ. Τσίπρας δεν θα ανεχθεί άλλο τέτοιες συμπεριφορές. Κι αν στην περίπτωση του Σάκη Παπαδόπουλου υπήρξε μια κάποια ανοχή λίγων ωρών δεν φαίνεται ότι στο εξής θα υπάρξει άλλη τέτοια ευελιξία για τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να ανατρέψει την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Το κόμμα κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Η αμφισβήτηση του προέδρου μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την ανάκαμψη στην εξουσία αλλά κυρίως στην προσπάθειά του να παραμείνει μια ισχυρή δύναμη με μετρήσιμο μέγεθος.

Το επεισόδιο και λόγω της ιδιοσυγκρασίας του κ. Παπαδόπουλου μπορεί να μην πήρε διαστάσεις αμφισβήτησης, ωστόσο σε μια φάση που ο κ. Τσίπρας έχει καταφέρει να θέσει τη ατζέντα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους του σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η εικόνα βαβέλ και γκρίνιας στο κόμμα του είναι το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή την ώρα.  

Σχετικά Άρθρα