Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Ο Ορμπάν απαγορεύει την πρόσβαση των ΜΜΕ στα νοσοκομεία-Κρύβουν τα στοιχεία της πανδημίας

 Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Ο Ορμπάν απαγορεύει την πρόσβαση των ΜΜΕ στα νοσοκομεία-Κρύβουν τα στοιχεία της πανδημίας

Το Δικαστήριο της Βουδαπέστης έκρινε στις 2 Φεβρουαρίου ότι το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού (Emmi) κράτησε παράνομα τα μέσα ενημέρωσης εκτός νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έδωσε την εξουσία να αποφασίζουν για το θέμα στους διευθυντές των νοσοκομείων. [Shutterstock/Roman Zaiets]

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) επέκρινε την Τρίτη την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να παρακάμψει μια δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη τη γενική απαγόρευση πρόσβασης ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης σε ιδρύματα υγείας εν μέσω πανδημίας.

Το Δικαστήριο της Βουδαπέστης έκρινε στις 2 Φεβρουαρίου ότι το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού (Emmi) κράτησε παράνομα τα μέσα ενημέρωσης εκτός νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έδωσε την εξουσία να αποφασίζουν για το θέμα στους διευθυντές των νοσοκομείων.

Ωστόσο, ένα διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου έδωσε αυτή την εξουσία στην ειδική ομάδα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, ακυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Αυτό το κυβερνητικό διάταγμα είναι ένα άλλο συγκλονιστικό παράδειγμα των προσπαθειών της ουγγρικής κυβέρνησης να εμποδίσει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε πληροφορίες δημόσιας υγείας και να εμποδίσει την ικανότητα των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του IPI Σκοτ Γκρίφεν.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή που να έχει ακόμη τόσο περιοριστικές πολιτικές για τα ρεπορτάζ στα νοσοκομεία όσο η Ουγγαρία», πρόσθεσε ο Γκρίφεν.

«Το IPI θα συνεχίζει να καταδικάζει τις προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στα νοσοκομεία», είπε.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην Ουγγαρία στο αίτημά τους για πρόσβαση σε πληροφορίες, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι αυτό είναι ακόμα υπό συζήτηση σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Πηγή: Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com

Σχετικά Άρθρα