Η J&J σταμάτησε κρυφά την παραγωγή του εμβολίου της για την Covid-19

 Η J&J σταμάτησε κρυφά την παραγωγή του εμβολίου της για την Covid-19

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson (J&J) έκλεισε πριν από ένα χρόνο το μόνο εργοστάσιό της Στην Ευρώπη που παρήγαγε δόσεις του εμβολίου της κατά της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Απαντώντας στην εφημερίδα, η J&J υποστήριξε ότι διαθέτει ήδη απόθεμα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κοροναϊό και καλύπτει τις παραγγελίες της εγκαίρως τόσο προς τις χώρες όσο και όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πρόγραμμα COVAX και έναντι της Αφρικανικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την αναφορά που έχει δει η αμερικανική εφημερίδα, το εργοστάσιο στην Ολλανδία πλέον έχει προγραμματιστεί να παραγάγει ένα πειραματικό και πιθανώς περισσότερο προσοδοφόρο εμβόλιο για κάποιον άλλο ιό.

Να σημειωθεί ότι η φαρμακοβιομηχανία έκανε πέρυσι προβλέψεις για πωλήσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού της τάξης των 3,5 δισ. δολαρίων το 2022, αύξηση της τάξης του 46% αλλά σαφώς μικρότερη έναντι των εμπορικών αντιπάλων της.

Το 2021 τα κέρδη της από το εμβόλιο έφτασαν τα 2,39 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τον στόχο της 2,5 δισ.

Η ανησυχία είναι ότι με κλειστό το εργοστάσιο στο Λέιντεν, θα μειωθεί η επάρκεια προμηθειών του εμβολίου της J&J κατά χιλιάδες εκατομμύρια δόσεις, σημειώνουν οι NYT, που επικαλούνται πηγές που έχουν γνώση της απόφασης. Κι αυτό γιατί τα άλλα εργοστάσια που ανακοινώθηκε ότι θα παράγουν το εμβόλια της J&J είτε δεν έχουν λάβει έγκριση είτε δεν είναι ακόμη έτοιμα να λειτουργήσουν.

Σχετικά Άρθρα