Σύσκεψη για την οπαδική βία – Διαβούλευση με τις ΠΑΕ για λέσχες φιλάθλων με μητρώο και χρηματοδότηση υπό προϋποθέσεις

 Σύσκεψη για την οπαδική βία – Διαβούλευση με τις ΠΑΕ για λέσχες φιλάθλων με μητρώο και χρηματοδότηση υπό προϋποθέσεις

Σε δυο επίπεδα θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα: την οπαδική βία αλλά και την οριστικοποίηση του σχεδίου επιστροφής των εμβολιασμένων σε ρυθμούς κανονικότητας με απώτατο χρονικό όριο την 1η Μαρτίου οπότε εκκινεί και ο τουρισμός. Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη με τόσο αποκρουστικό και βίαιο τρόπο επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα της οπαδικής βίας, που έχει ρυθμιστεί υποτίθεται με δυο νομοθετικές παρεμβάσεις την τελευταία πενταετία αλλά αποδεικνύεται “λερναία ύδρα”.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στις 9 και μισή το πρωί ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των Υπουργών Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να επιφέρει νέες παρεμβάσεις τόσο στο νομικό σκέλος των ποινών της οπαδικής βίας όσο και της αποτελεσματικότερης περιφρούρησης των συλλόγων και συνδέσμων από τις ΠΑΕ.

  • Στο τραπέζι της Κυβέρνησης είναι να λειτουργούν πλέον μόνο λέσχες φιλάθλων με την ευθύνη της κάθε ΠΑΕ και συνεπώς να κλείσουν ως παράνομοι άλλοι σύνδεσμοι, που έως τώρα είχαν αναφορά στην κάθε ομάδα.

Στις εν λόγω λέσχες φιλάθλων θα υπάρχει μητρώο μελών και η νόμιμη λειτουργία τους μακριά από φαινόμενα βίας θα συνδέεται με την χρηματοδότηση. Επίσης εξετάζεται να αυστηροποιηθούν οι ποινές που προβλέπονται για τους δράστες οπαδικής βίας ενώ θα συνεχιστούν οι έφοδοι σε κλαμπ οπαδών σε όλη την Ελλάδα.

  • Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα κλειδώσουν μετά και από ένα γύρο διαβούλευσης της κυβέρνησης με τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ προκειμένου να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις.

Στο μέτωπο της πανδημίας από σήμερα 300 χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι και το εθνικό πιστοποιητικό τους δεν θα περνά πουθενά. Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά σταδιακά οι εμβολιασμένοι να επιστρέψουν σε ρυθμούς κανονικότητας με πάσο το πιστοποιητικό τους ενώπιον άνεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση προσκόμισης διαγνωστικών ελέγχων αλλά και να είναι αποκλεισμένοι από δραστηριότητες και διασκέδαση.

Σχετικά Άρθρα