Φορτισμένο το κλίμα στο λιμάνι: 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην COSCO

 Φορτισμένο το κλίμα στο λιμάνι: 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην COSCO

Τεταμένο είναι για ακόμα μια φορά το κλίμα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς, όπως φαίνεται, το εργατικό δυστύχημα που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στην προβλήτα ΙΙ άνοιξε για τα καλά τον ασκό του Αιόλου. Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ προκήρυξε για σήμερα 24ωρη προειδοποιητική απεργία με βασικά αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν.

Η ΕΝΕΔΕΠ εξηγεί ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση (ελήφθη κατά τη γενική συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου) γιατί η εργοδοσία (DPORT-Cosco), μετά από τρεις συναντήσεις με ομάδες διαπραγμάτευσης και από τις δύο πλευρές, το μόνο που έκανε ήταν να κωλυσιεργεί και να αναβάλλει για επόμενη συνάντηση τις προτάσεις της, επικαλούμενη τις μεταξύ τους διαφορές για τη σύμβαση.

Ωστόσο το Πρωτοδικείο του Πειραιά από την περασμένη Πέμπτη κιόλας έκρινε παράνομη την απεργία, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση της εργοδοσίας. Παράλληλα, η εργολαβική εταιρεία DPort Services, που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στις δύο προβλήτες για λογαριασμό της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco), με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του ΣΕΜΠΟ, καθώς, όπως τονίζει, «ένα εκ των τριών σωματείων εργαζομένων με την επωνυμία ΕΝΕΔΕΠ προκήρυξε ξανά απεργία που κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο, αλλά όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές (27/10/2021 έως 31/10/2021 και 1/12/2021), η απεργία ενδέχεται να συνεχιστεί σε άλλες ημέρες κατά την προσφιλή τακτική του παραπάνω σωματείου».

Κατηγορεί το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ότι προβάλλει ως αίτημα τη σύναψη ΣΣΕ «υποκρύπτοντας την αληθινή του βούληση να θεωρηθεί αυτό ως αντιπροσωπευτικό σωματείο, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αντιπροσωπευτικότερο σωματείο είναι το “Συνδικάτο Εργαζομένων ΣΕΕΔΠ”» και κάνει λόγο για «μεθόδευση που υποκινείται από κομματικούς μηχανισμούς». Τέλος, εκφράζει την ελπίδα της ότι αυτή τη φορά “οι αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα και θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού, η διακοπή λειτουργίας του οποίου θα επιφέρει σημαντική βλάβη τόσο στην εταιρεία όσο και σε χιλιάδες συναλλασσόμενους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσω της λειτουργίας του».

Στην Dport απάντησε η ΕΝΕΔΕΠ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή της «προσβλητική» και «προκλητική», καθώς, σύμφωνα με το σωματείο, επιβεβαιώνει ότι «δεν θέλει να υπογράψει ΣΣΕ παρά μόνο με τα δικά της παιδιά, για να τη φέρει στα δικά της μέτρα».

Αναφέρει επίσης ότι η εργοδοσία, «ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, συκοφαντεί τον αγώνα μας που πυροδοτήθηκε από το αίμα του δικού μας εργάτη. Φτάνει στο σημείο να καλεί την κυβέρνηση και τις ναυτιλιακές να κτυπήσουν εμάς, τους εργάτες που φέραμε το λιμάνι στη 1η θέση της Μεσογείου».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ο Σύλλογος Γυναικών Περάματος η «Εστία της Γυναίκας», ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και πολλοί άλλοι.

Σχετικά Άρθρα