Ανεμβολίαστοι 300.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση – Χωρίς ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού

 Ανεμβολίαστοι 300.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση – Χωρίς ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Λήγει σήμερα η μικρή παράταση στη χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η οποία είχε δοθεί λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς από σήμερα θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση ανέρχεται σε 300.000. Γι’ αυτούς συνεπάγεται αδυναμία εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι, προτού μεταβούν στη δουλειά τους, ενώ το ίδιο μέτρο αναμένεται πως θα ισχύσει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει παράταση μιας εβδομάδας στη λήξη του πιστοποιητικού, λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση των ραντεβού εμβολιασμού τις ημέρες του χιονιά. «Λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν πολλοί συμπολίτες μας που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από την 31η Ιανουαρίου έως και την 7η Φεβρουαρίου» είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να το εκδώσουν.

Παράλληλα, από σήμερα όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό -έχει ισχύ εννέα μηνών – δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Το μέτρο αφορά τους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ισχύει ό,τι ίσχυε: θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.

Σε δήλωσή του στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως «από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ».

Τέλος, χθες το υπουργείο Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις για τις τρεις αλλαγές που έγιναν στην τροπολογία που αφορά τις άδειες νόσησης από κορωνοϊό εργαζόμενων γονέων και των παιδιών τους. Σύμφωνα με αυτές, οι εργαζόμενοι γονείς κατά την άδεια νόσησης των τέκνων τους λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, και την τέταρτη το 100% των αποδοχών τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σχετικά Άρθρα