Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση για την ανασυγκρότηση στο Μάτι – Το νοσοκομείο που ξεχάστηκε, οι κοινωνικές κατοικίες και το… αναψυκτήριο

 Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση για την ανασυγκρότηση στο Μάτι – Το νοσοκομείο που ξεχάστηκε, οι κοινωνικές κατοικίες και το… αναψυκτήριο

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί η ανασυγκρότηση στην πυρόπληκτη περιοχή από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, και ειδικότερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τα έργα υποδομών. Η κύρωση της σύμβασης ψηφίστηκε στη Βουλή από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Το αρχικό σχέδιο πάντως προέβλεπε εξαγγελίες για την κατασκευή νοσοκομείο στην αν. Αττική κάτι που πλέον δεν υπάρχει και αυτό είναι ένας από τους λόγους που προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις. Ειδικότερα τον Νοέμβριο του 2018 ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως ύστερα από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου συμφωνήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.

Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης σε επισκέψεις του στο Μάτι είχε υποστηρίξει την πρόταση μιλώντας για την «υποστήριξη των χώρων περίθαλψης στην ανατολική Αττική».

Όμως σε δεύτερη φάση ο σχεδιασμός άλλαξε με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2021 όταν και υπεγράφη το μνημόνιο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανασταδιάδη το έργο προέβλεπε τα εξής δύο έργα:

  • Ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών

Η επιλεγείσα περιοχή για την ανέγερση των κατοικιών περιλαμβάνει ακίνητο του Δήμου Ραφήνας το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ιδιωτική γη η οποία θα περιέλθει στον Δήμο ως εισφορά σε γη και θα μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η χωροθέτηση των κτιρίων και η διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων (master plan) διασφαλίζει αντιπυρικές ζώνες και απορροή των όμβριων, ενώ παράλληλα, τα τμήματα αυτά εντάσσονται λειτουργικά με διαμόρφωση πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και πρασίνου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των οικιστικών μονάδων είναι σύγχρονος, υψηλής αισθητικής, με αντιπυρικές και βιοκλιματικές πρόνοιες.

Το συγκεκριμένο έργο θα αποτελείται από επτά κτίρια συνολικού εμβαδού 7.840 τ.μ., με αριθμό διαμερισμάτων που θα προκύψει για κάθε κτίριο από την οριστική μελέτη (ενδεικτικά, 14 διαμερίσματα των 80 τ.μ.), ύστερα από καταγραφή και εκτίμηση των στεγαστικών αναγκών που πρόκειται να καλυφθούν.

  • Διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής

Η διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου θα στοχεύει στην αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος με παράλληλες επεμβάσεις παροχής υπηρεσιών δασικής αναψυχής, μέσω έργων και εργασιών αύξησης της επισκεψιμότητας και της λειτουργικότητας.

Η υλοποίηση του έργου που αφορά στη διαμόρφωση χώρου δασικής αναψυχής, αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2022, ενώ η έναρξη της υλοποίησης του έργου που αφορά στην ανέγερση οικιστικών μονάδων, αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2022.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή

Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα καταψηφίζοντας ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει να αποσυρθεί εξηγώντας ότι απουσιάζει η πρόβλεψη για τη δημιουργία νοσοκομείου όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Υπέρ της κύρωση της σύμβασης με την Κυπριακή Δημοκρατία εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

«Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα της Κυπριακής δημοκρατίας για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον παρευρισκόμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να απαντά:

  • «Μετά από συνεννόηση με την Κύπρο συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για την κοινωνική κατοικία! Με βάση τη συμφωνία αυτή εξελίσσεται ο σχεδιασμός και έγιναν συνεννοήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
  • Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για σκάνδαλο επισημαίνοντας πως «χθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε πως μέσω αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει έναν σχεδιασμό που ενισχύει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και τελικά στρέφεται ενάντια στους πυρόπληκτους και το περιβάλλον και γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τη σύμβαση.

Κατήγγειλε πως ακόμα και σήμερα, 4 χρόνια μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά, στο Μάτι υπάρχει κόσμος που ζει σε κατασκηνώσεις, ενώ με τη συγκρότηση της εταιρείας «Μάτι Ξανά» ουσιαστικά επιχειρήθηκε η μετάθεση των ευθυνών από το κράτος στην εταιρεία. Πυρόπληκτοι κάτοικοι δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο των αποζημιώσεων που δικαιούνται, λαμβάνουν λογαριασμούς του ρεύματος για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να τους ενοχλούν τηλεφωνικά.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, πως σύμφωνα με το οικιστικό σχέδιο που εφαρμόζεται, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών, τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ανεπαρκή, γίνονται μπαλώματα, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, αλλού ούτε και διέξοδος διαφυγής σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς.

Αντίθετα όπως είπε παραδίδονται εκτάσεις σε επιχειρήσεις για τουριστική ανάπτυξη ενώ ολόκληρη η Ανατολική Αττική θα παραμείνει χωρίς ένα δημόσιο νοσοκομείο.

  • «Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια! Λυπάμαι όταν εξαντλείτε όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα (…) Καταλάβατε αλλά δεν θέλετε να πείτε! Το ελάχιστο που οφείλουμε είναι ένα ευχαριστώ στη Κυπριακή πλευρά. Πολλά χρειάζονται και νοσοκομεία και αντιπλημμυρικά έργα! Τώρα προχωράμε σε αυτά επ’ αυτού ποια είναι η άποψή σας; η απόσυρση του νομοσχεδίου; Όλα πρέπει να γίνουν αλλά τώρα δίνεται η ευκαιρία να τελειώσουμε με ένα από αυτά. Δεν μπορούμε να φτάνουμε σε ακραίες συμπεριφορές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί και με την συνεισφορά της Βουλής (έχει τοποθετήσει 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της), λέγοντας πως μέχρι τις εκλογές του 2019 εκταμιεύτηκαν 6,9 εκατ. ευρώ και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ μετέπειτα.

«Το σχήμα διαχειριστικού ελέγχου ήλεγξε τις χρήσεις 2018,2019, 2020 και οι 3 χρήσεις ευρέθησαν εντάξει και απομένει η χρήση του 2021, που θα ελεγχθεί και αυτή». Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως οι βασικοί χορηγοί του όλου σχήματος που έχει συγκεντρώσει 37 εκατ. ευρώ είναι η Βουλή, ο ΟΑΕΔ, η ΤτΕ και δωρεές ιδιωτών (1,5 εκατ. ευρώ). Ο κ. Τασούλας σημείωσε επίσης πως έχουν δοθεί πάνω περί τα 821.000 ευρώ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση 11 μελετών για το ειδικό χωρικό σχέδιο αλλά και άλλα 550.000 ευρώ για τις δαπάνες αποζημίωσης και αποκατάστασης και πάνω από 400.000 στο ΤΕΕ για δαπάνες υλοποίησης του δεύτερου σταδίου των πολεοδομικών μελετών.

Τα δημοσιεύματα, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση Οικονόμου

Η καταψήφιση της σύμβασης από τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων στον φιλοκυβερνητικό διαδικτυακό “Τύπο”. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Κουμουνδούρου η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κυβερνητική σπέκουλα θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων.

«Η σπέκουλα έχει και τα όριά της. Η ΝΔ πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την υλοποίηση έργων υποδομής, την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής» τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σημειώνουν, «αντί να διαστρέφει την πραγματικότητα προκειμένου να συγκαλύψει ένα ακόμη σκάνδαλο, ας απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και όχι μια άλλη κοινωνική χρήση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη αποκατεστημένους πυρόπληκτους;
  • Για ποιο λόγο χρηματοδοτείται μια δασική έκταση για την οποία έγιναν δύο προκλητικές φωτογραφικές και σκανδαλώδεις τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;
  • Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση για κοινωνικές κατοικίες ενώ δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο που τις προβλέπει;».

Οι πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζουν ότι «φαίνεται ότι αυτοί είναι τελικώς οι λόγοι που αποκλείστηκαν από την συζήτηση στην Βουλή οι Δήμοι, οι φορείς και οι πυρόπληκτοι κάτοικοι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δυόμιση χρόνια δεν συνάντησε κανείς από την κυβέρνηση τους κατοίκους στο Μάτι.

Η κύρωση που ψηφίστηκε σήμερα προσβάλλει και την Ελληνική Δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χωρίς να μπει στην ουσία του θέματος τόνισε ότι περιττεύει κάθε σχόλιο καθώς όπως ανέφερε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία μιλάει από μόνο του.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής:

«Κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόκειται να κτιστούν στο πολύπαθο Μάτι κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε όλους τους πυρόπληκτους της περιοχής, των οποίων η πρώτη και μόνη κατοικία καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2018, αλλά και σε άλλους άστεγους.

»Την κύρωση αυτής της συμφωνίας καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μιλά από μόνο του και κάθε επιπλέον σχόλιο, πολιτικής και ηθικής διάστασης, περιττεύει».

Σχετικά Άρθρα