Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για fake βίντεο-πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

 Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για fake βίντεο-πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Ένα ακόμη πολύ σοβαρό επεισόδιο προστίθεται στη σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση, με αφορμή το Ουκρανικό, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης. Σύμφωνα με τις εφημερίδες New York Times και Washington Post, οι ΗΠΑ έχουν μυστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει σχέδιο εφεύρεσης προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο εφημερίδες επικαλούνται -χωρίς να τους κατονομάζουν- αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Η Washington Post αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα Πέμπτη.

Ωστόσο, η εφημερίδα New York Times δίνει πολύ περισσότερα στοιχεία, αναφέροντας ότι γράφει ότι το σχέδιο της Ρωσίας περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ενός ψεύτικου βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μια σκηνοθετημένη και κατασκευασμένη επίθεση, που πραγματοποιείται από τον ουκρανικό στρατό, είτε στο ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ, το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί το βίντεο για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για γενοκτονία εναντίον των ρωσόφωνων κατοίκων της Ουκρανίας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την οργή που θα προκαλούνταν ώστε να δικαιολογήσει την επίθεση στο Ντονμπάς.

Επισημαίνει πάντως ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν δίνουν περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο του βίντεο, ούτε πως έφτασε στα χέρια τους, ώστε να μην εκθέσουν τις πηγές τους. Υποστηρίζουν ότι το βίντεο εντάσσεται στην επιχείρηση της ρωσικής προπαγάνδας που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο. Το βίντεο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι όλο στημένο με ψεύτικες εγκαταστάσεις, ψεύτικους ανθρώπους που δέχονται πλήγματα ή σκοτώνονται, ψεύτικο ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ψεύτικους συγγενείς νεκρών που θρηνούν κ.λπ.

Τόσο Αμερικανοί όσο και Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία αναζητεί αφορμή για να εισβάλει στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για την ευθύνη της σύρραξης. Εκτιμούν δε ότι η αποκάλυψη του βίντεο θα δώσει τέλος στα ρωσικά σχέδια.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, την ώρα που έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ και η Δύση αρνούνται να ικανοποιήσουν μια σειρά από απαιτήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα, κυρίως ως προς την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Επίσης, μόλις χθες, ανακοινώθηκε ότι η Ουάσιγκτον στέλνει στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, πράγμα που δείχνει ότι την ώρα που όλοι ομνύουν στη διπλωματία, ταυτόχρονα ετοιμάζονται για πόλεμο.

Σχετικά Άρθρα