Ολλανδία: Γυναικολόγος έγινε πατέρας 21 παιδιών εν αγνοία των μητέρων τους

 Ολλανδία: Γυναικολόγος έγινε πατέρας 21 παιδιών εν αγνοία των μητέρων τους

Με σενάριο δραματικής ταινίας μοιάζει η ανακάλυψη έρευνας για γυναικολόγο στην Ολλανδία ο οποίος έχει γονιμοποιήσει τουλάχιστον 21 γυναίκες εν αγνοία τους αφού απευθύνθηκαν για εξωσωματική στο νοσοκομείο όπου ο ίδιος δούλευε.

Πρόκειται για τον Τζος Μπικ, που εργαζόταν ως γυναικολόγος σε νοσοκομείο της Ολλανδίας από το 1973 έως το 1998 και ο οποίος πέθανε το 2019.

Στον Μπικ απευθύνονταν ζευγάρια που είχαν ανάγκη τεχνητής γονιμοποίησης από πρόγραμμα παροχής σπέρματος ανώνυμων δωρητών. Το ίδιο το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ο γιατρός, υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις πρακτικές του, και κατά πάσα πιθανότητα δεν τις είχε εκμυστηρευτεί σε τρίτους. Πάντως, η διοίκηση του νοσοκομείου λέει ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το αν ο Μπικ χρησιμοποίησε το σπέρμα του για την γονιμοποίηση και άλλων γυναικών εκτός από τις εξακριβωμένες 21.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα τα ιατρικά αρχεία από εκείνη την περίοδο για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των γυναικών που έκανε τεχνητή γονιμοποίηση υπό την επίβλεψη του γιατρού.

Το σκάνδαλο ξέσπασε έπειτα από δημοσιεύματα της οργάνωσης Fiom που ειδικεύεται στον εντοπισμό της βιολογικής προέλευσης ατόμων, σύμφωνα με τα οποία οι ανώνυμες δωρεές σπέρματος που χρησιμοποιήθηκαν για τη γονιμοποίηση 21 παιδιών αντιστοιχούν στο DNA του Μπικ. Οι μητέρες των παιδιών πραγματοποίησαν εξωσωματική υπό την επίβλεψη του γιατρού στο διάστημα 1973-1986.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν είναι ο πρώτος γυναικολόγος στην Ολλανδία που κάνει κάτι τέτοιο, αφού αντίστοιχη δραστηριότητα διατηρούσαν και άλλοι δύο γιατροί. Ο ένας πέθανε το 2009 και αποδείχθηκε από την ίδια οργάνωση ότι είχε χρησιμοποιήσει το σπέρμα του για τη γέννηση 17 παιδιών. Ο άλλος βρίσκεται εν ζωή και είναι ο βιολογικός πατέρας 49 παιδιών, έπειτα από τεχνητή γονιμοποίηση εν αγνοία των μητέρων.

Ένας λόγος που έχουν σημειωθεί τόσα περιστατικά αυθαιρεσίας στο πεδίο της τεχνητής γονιμοποίησης είναι τα ακατάλληλα πρωτόκολλα που υπήρχαν τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.

Σχετικά Άρθρα