Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Johnson & Johnson σε φυλές αυτοχθόνων

 Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Johnson & Johnson σε φυλές αυτοχθόνων

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson και τρεις μεγάλες εταιρίες διανομής φαρμάκων αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν πως θα καταβάλουν το επόμενο διάστημα 590 εκατομμύρια δολάρια στις φυλές των αυτοχθόνων Αμερικανών προκειμένου να λήξει η δικαστική διαμάχη τους για την μακροχρόνια κρίση των οπιοειδών.

Στο κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε σήμερα σε αμερικανικό δικαστήριο αναφέρεται πως το ποσό των 590 εκατομμυρίων δεν συμπεριλαμβάνονται τα 75 εκατομμύρια δολάρια που είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν οι τρεις εταιρίες διανομής φαρμάκων McKesson, AmerisourceBergen και Cardinal Health στη φυλή των Τσερόκι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κρίση των οπιοειδών, που έχει στοιχίσει τη ζωή, λόγω υπερβολικής δόσης, σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ, πυροδότησε σωρεία αγωγών σε όλη τη χώρα, είτε από μεμονωμένα πρόσωπα, είτε από συλλογικότητες (δήμους, κομητείες, Πολιτείες).

Όλες οι αναγνωρισμένες φυλές, συνολικά 574, μπορούν να συμμετάσχουν στη συμφωνία, ακόμη και αν δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Οι εταιρείες AmerisourceBergen, Cardinal Health, McKesson και Johnson & Johnson δέχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι να καταβάλουν 26 δισεκατομμύρια δολάρια για να παύσουν οι διώξεις σε βάρος τους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Η Johnson & Johnson διευκρίνισε σήμερα ότι τα 150 εκατομμύρια δολάρια που δέχτηκε να δώσει, εντός δύο ετών, στις φυλές των αυτοχθόνων θα ληφθούν από το ποσό της προηγούμενης συμφωνίας.

Οι τρεις άλλες εταιρείες δεν διευκρίνισαν αν το ποσό των 440 εκατομμυρίων δολαρίων που δέχτηκαν να δώσουν σε βάθος επταετίας εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των 26 δισεκ. δολαρίων.

Σχετικά Άρθρα