Νέες αιχμές Πατούλη: Η αυτοδιοίκηση δεν θα φορτωθεί ευθύνες άλλων

 Νέες αιχμές Πατούλη: Η αυτοδιοίκηση δεν θα φορτωθεί ευθύνες άλλων

Στην κακοκαιρία Ελπίδα αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με δημάρχους της Αττικής.

Στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να προασπιστεί το κύρος του θεσμού τής αυτοδιοίκησης η οποία “ενωμένη, ήταν παρούσα και δίπλα στον πολίτη τις κρίσιμες μέρες της κακοκαιρίας”, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

ΒΟΥΛΗ: Η στιγμή του επεισοδίου Γεωργιάδη – Πολάκη (vid)

Κατά τη συζήτηση υπό τον Γιώργο Πατούλη τέθηκαν τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, οι δράσεις Περιφέρειας και δήμων, καθώς και η λήψη απόφασης σχετικά με τη σημερινή λειτουργία των σχολείων σε όλη την Αττική.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για τη συνδρομή της στον αποχιονισμό και τον απεγκλωβισμό των οχημάτων και επισήμαναν τη συνεργατική σχέση τους στην τιτάνια μάχη ομαλοποίησης της κατάστασης, «μη έχοντας επαρκή μέσα και προσωπικό, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα», όπως σημείωσαν. Επίσης «εξέφρασαν σύσσωμοι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν ως εξιλαστήρια θύματα και στοχοποιήθηκαν, πληρώνοντας ανεπάρκειες άλλων μηχανισμών».

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης τόνισε πως «ο θεσμός της αυτοδιοίκησης πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό» καθώς όλοι μαζί, πρώτου και δεύτερου βαθμού, σε αγαστή συνεργασία, αγωνίστηκαν για την επίλυση των προβλημάτων και την εξυπηρέτηση των αναγκών του, πολίτη

. «Η αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει και είναι σε θέση να προσφέρει πολλά στον πολίτη αλλά με το κεντρικό κράτος αρωγό σ΄ αυτή την προσπάθεια» ανέφερε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αντί να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα ας επικεντρωθούμε, κράτος και αυτοδιοίκηση, στο πώς θα διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο κράτος για τους πολίτες». Υπογράμμισε τη βούληση της Περιφέρειας να προασπίσει το κύρος της αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας παράλληλα «ένα νέο μοντέλο διαμόρφωσης του κράτους, βασισμένο στην αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, παρατήρησε ότι η αυτοδιοίκηση δεν αποποιείται των ευθυνών της, «ωστόσο δεν έχει την πρόθεση να φορτωθεί ευθύνες άλλων». «Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και όχι ως δεκανίκι κατά το δοκούν», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη που αναδείχθηκε να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με σαφείς αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα επαρκή μέσα.

Σχετικά Άρθρα