Γερμανία – SPD για Ουκρανία: Η κλιμάκωση προέρχεται από τη Μόσχα, αλλά δεν δίνουμε όπλα στο Κίεβο

 Γερμανία – SPD για Ουκρανία: Η κλιμάκωση προέρχεται από τη Μόσχα, αλλά δεν δίνουμε όπλα στο Κίεβο

Μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ για την κρίση στην Ουκρανία, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία “η κλιμάκωση έρχεται από τη Ρωσία”. Ωστόσο, τάχθηκε ήταν κατά των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Welt.

Ο πρόεδρος του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, τόνισε την ενότητα του κόμματός του όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

“Η γραμμή του SPD είναι πολύ σαφής”, είπε ο Κλίνγκμπαϊλ στο πρόγραμμα του ZDF “Berlin direct”. “Η κλιμάκωση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή έρχεται από τη Ρωσία”. Ζητούμενο είναι να κάνουμε τα πάντα τώρα ώστε να αποφευχθεί ένας πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης.

“Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι εάν η Ρωσία επιτεθεί στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, τόνισε ο Κλίνμπαϊλ. Τώρα είναι σημαντικό να γίνεται κάθε συζήτηση “για να αναζητήσουμε μια διπλωματική έξοδο από την κρίση και να αποτρέψουμε τον πόλεμο”.

Ο πρώην καγκελάριος και λομπίστες για το φυσικό αέριο Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD) είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Ουκρανία για “κροτάλισμα” στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Όσον αφορά τον πρώην ηγέτη του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε ζητήσει μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο Κλινγκμπάιλ είπε: “Είμαι θεμελιωδώς πεπεισμένος ότι δεν θα βοηθήσει αν παραδώσουμε όπλα”.

Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και διπλωματικά, “αλλά οι παραδόσεις όπλων είναι ο λάθος τρόπος”.

Γι΄αυτό επίκειται “διεξαγωγή διπλωματικών συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη”.

Κορυφαίοι πολιτικοί του SPD θα συναντηθούν τη Δευτέρα μετά από πρόσκληση του Κλινκμπάιλ για να συζητήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Κύκλοι του κόμματος δήλωσαν την Παρασκευή ότι η συνάντηση ήταν μέρος μιας διαδικασίας που συνεχιζόταν εδώ και αρκετό καιρό για να συγκεντρώσει διαφορετικούς πόλους στο κόμμα για το ζήτημα της Ρωσίας.

Την ώρα που οι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας του SPD συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη χαλαρά στάση, οι πιο συντηρητικοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούν μια πιο σκληρή προσέγγιση στη Μόσχα.

Σχετικά Άρθρα