Χάρης Καρώνης: Ο Έλληνας πίσω από τη Viva Wallet με το deal του 1,2 δισ. με την JP Morgan

 Χάρης Καρώνης: Ο Έλληνας πίσω από τη Viva Wallet με το deal του 1,2 δισ. με την JP Morgan

Ο Χάρης Καρώνης το 2000 ίδρυσε μια μικρή startup με την ονομασία Realize ΑΕ και στόχο μια ψηφιακή χρηματοπιστωτική προοπτική στον τραπεζικό κλάδο. Καινοτομία τεράστια για την εποχή! Παρά τις δυσκολίες που ακολούθησαν, με παγκόσμιες και εθνικές κρίσεις, μετατρέπει την μικρή εκείνη startup σε έναν digital χρηματοπιστωτικό όμιλο, την σημερινή Viva Wallet.

Είναι ο άνθρωπος που έδωσε γιγάντια όψη στη Viva Wallet, μετατρέποντάς την σε παγκόσμιο παίκτη στο e-payment, έχοντας παρουσία σε 24 χώρες και μεγάλο πελατολόγιο.

Φτάνοντας το 2022, ένα κρύο πρωινό που το ημερολόγιο δείχνει 27 Ιανουαρίου, να υπογράφει ο Χάρης Καρώνης ένα από τα μεγαλύτερα deals που έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια! Και οπωσδήποτε το μεγαλύτερο deal startup εταιρείας. Είναι η στιγμή, που μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο αμερικανικός κολοσσός JP Morgan εξαγοράζει το 49% της Viva Wallet έναντι 1,2 δισ. ευρώ.

Mega deal, Συμφωνία μαμούθ, Success story .. κλπ θα γράψουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία διεθνώς. Η αποτίμηση της Viva Wallet με βάση τη συμφωνία αυτή ξεπερνάει πλέον τα 2 δισ. ευρώ.

Ο ιδρυτής της Viva Wallet και διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Καρώνης, με αυτό το χρυσό deal, αναδεικνύεται ως ο πρώτος Έλληνας που κατόρθωσε να δημιουργήσει τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο», δηλαδή μια νεοφυή επιχείρηση με αξία άνω του 1 δισ. δολ.

Η ελληνική διαδικτυακή τράπεζα Viva Wallet βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού τομέα. Η κορυφαία αμερικανική τράπεζα JP Morgan και πιο συστημικά σημαντική τράπεζα στον κόσμο επενδύει στη Viva Wallet και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Το απόλυτο success story που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διορατικότητα του Χάρη Καρώνη, ο οποίος όταν ξεκίνησε ψάχνοντας κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το όνειρό του, να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο που οραματιζόταν, έβρισκε παντού πόρτες κλειστές.

Ο Χάρης Καρώνης μαζί με τον συνέταιρό του Μάκη Αντύπα και την ομάδα τους διαγράφουν μια ανοδική πορεία στον τραπεζικό κλάδο που θα μείνει στην ιστορία. Δημιουργούν μια startup που σημειώνει ρεκόρ ανάπτυξης και προσέλκυσης κεφαλαίων.

Η Viva Wallet ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών, που ονομάζονται fintech (financial technology), δηλαδή εταιρείες τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ξεκίνησε φτιάχνοντας συστήματα για τράπεζες, ένα software house για πιστωτικά ιδρύματα που επεκτάθηκε σε επιπλέον υπηρεσίες, όπως ταξιδιωτικές πληρωμές, πληρωμές για θεάματα και έφτασε να γίνει Tap on Phone, να μετατρέπει κάθε συσκευή κινητού σε τερματικό.

Ο Χάρης Καρώνης σήμερα δηλώνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μετόχους που στήριξαν και στηρίζουν την εταιρία, σε όλη την ομάδα που συνέβαλε σε αυτήν την τεράστια επιτυχία, στην οικογένεια Λάτση, στο fund Hedosophia και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Απόστολο Ταμβακάκη, που είναι ο μέντοράς του όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντάς τον αδιάλειπτα και όπως λέει ο ίδιος συνεχώς, τον βοήθησε και σε προσωπικό επίπεδο και σε επαγγελματικό και πάντα θα τον ευχαριστεί.

Σύμφωνα με τον Jamie Dimon, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα βλέποντας τις ευκαιρίες και προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα.

Επομένως, τόνισε ο Jamie Dimon στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την υπογραφή του deal, αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο. «Η Viva είναι μια σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που διαθέτει η Ελλάδα και προσφέρει έναν εξαιρετικό τρόπο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα» δηλώνει.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης και η οικογένεια Λάτση

Καθοριστικός στην ένεση επιχειρηματικών κεφαλαίων, την πλοήγηση στον κόσμο των επενδυτικών business και τη μεγέθυνση της εταιρίας, ήταν ο ρόλος του Απόστολου Ταμβακάκη ενός σπουδαίου μυαλού της αγοράς, που ο Χάρης Καρώνης ακόμα και σήμερα θεωρεί μέντορά του.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης, θα φέρει τον πρώτο μεγάλο επενδυτή στη Viva Wallet, το family office της Μαριάννας Λάτση και του Πάρη Κασιδόκωστα. Η οικογένεια Λάτση θα επενδύσει 6 εκατ. ευρώ και η εταιρία θα προχωρήσει. Η εταιρία θα επεκταθεί στο εξωτερικό, και μερικά χρόνια αργότερα το 2018 θα μπει ως μέτοχος επενδυτής και η Deca μέσω της οποία επενδύει και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, για να πάρει ένα ποσοστό περίπου 10%.

Και κάπως έτσι η Viva που έχει παρουσία σε 23 ακόμα χώρες ξεκινώντας από Λονδίνο και Βρυξέλλες για να βρίσκεται στο κέντρο των επιχειρηματικών και πολιτικών αποφάσεων, θα εξαγοράσει την Praxia Bank η οποία έχει τραπεζική άδεια.

Η υποδομή της εταιρίας, τα αποδεδειγμένα συστήματά της, η παρουσία της σε τόσες χώρες και η τραπεζική άδεια, διαφοροποιούν τη Viva από τις άλλες fintech. Αυτή τη στιγμή, η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud, ενώ πλέον απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε δέκα νομίσματα, ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard.

Πέρυσι η Viva, απέκτησε μερίδιο 33,5% στην πολωνική N7 mobile, που είναι εξειδικευμένη εταιρεία η οποία αναπτύσσει προγράμματα software. Η N7 mobile έχει αναπτύξει εκατοντάδες προγράμματα software και υβριδικές τεχνολογίες για πελάτες στην Πολωνία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως οι Microsoft, Orange, T-Mobile και Dolby.

Το 2020 η Viva Wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα μεγέθη φτάνοντας περί τα 130 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά το momentum των εργασιών της, ενώ είναι απόρροια της ωρίμανσης της παρουσίας της σε πολλές από τις χώρες που έχει παρουσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η JP Morgan, που την είχε πλησιάσει από καιρό απέκτησε μερίδιο 48,5% στη Viva Wallet. Πωλητές ήταν οι επενδυτές της εταιρίας: Το Family Office της οικογένειας Λάτση, που είχε ποσοστό πέριξ του 13%, η Deca με ποσοστό πέριξ του 10% -με την οποία η πλευρά Καρώνη δεν ταίριαξε και έχει ψυχρανθεί- και το venture capital Hedosophia, με έδρα στο Λονδίνο που κατείχε ποσοστό πέριξ του 24-24,5%.

Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το deal αλλά υπολογίζεται ότι η JP Morgan αποτίμησε το 100% της Viva Wallet κοντά στα 2 δις δολάρια.

Σχετικά Άρθρα