Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων προαναγγέλλει ο Ερντογάν

 Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική σήμερα το Σάββατο (29/1), αναφέροντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση του πληθωρισμού, λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Ιανουάριο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας θα περάσουν.

Εμπλεκόμενη σε μια νομισματική κρίση που τροφοδοτείται από την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, ως μέρος ενός οικονομικού μοντέλου που σχεδίασε ο Ερντογάν, η Τουρκία είδε τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο στη 19ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν.

Την Παρασκευή έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο αναμένεται να φτάσει σε υψηλό σχεδόν 20 ετών, σε ποσοστό που θα ανέλθει στο 47%.

“Γνωρίζετε τη μάχη μου με τα επιτόκια. Μειώνουμε τα επιτόκια και θα τα μειώσουμε. Να ξέρετε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει τότε, θα πέσει περισσότερο”, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κερασούντα (Giresun).

” Η συναλλαγματική ισοτιμία θα σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός θα πέσει, οι τιμές θα πέσουν επίσης, όλα αυτά είναι προσωρινά ” , ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα