Μάχη γοήτρου Samsung – Apple για την παγκόσμια πρωτιά στα smartphones

 Μάχη γοήτρου Samsung – Apple για την παγκόσμια πρωτιά στα smartphones

Οι ελλείψεις σε chip και επεξεργαστές επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο το δ’ τρίμηνο του 2021 αν και στο σύνολο της χρονιάς το πρόσημο ήταν θετικό. Την ίδια στιγμή, η Samsung κατέκτησε την πρώτη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις (με βάση τα τεμάχια) για το σύνολο του 2021 αλλά η Apple ήταν εκείνη που κέρδισε την πρωτιά στο δ’ τρίμηνο λόγω, φυσικά, της ώθησης που έδωσε το λανσάρισμα της σειράς iPhone 13.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, το 2021 διετέθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1,355 δισ. smartphones με την αύξηση σε σχέση με το 2020 να διαμορφώνεται στο 5,7%. Στο δ’ τρίμηνο οι συσκευές που διετέθησαν ανήλθαν στα 362,4 εκατ., αριθμός μειωμένος κατά 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Από την πλευρά της, η Strategy Analytics κάνει λόγο για πωλήσεις 1,358 δισ. συσκευών το 2021 (+4,5%) και για 365 εκατ. το δ’ τρίμηνο (-2,7%).

IDC και Strategy Analytics συμφωνούν πάντως στη σειρά κατάταξης των κατασκευαστών τόσο για το σύνολο της χρονιάς όσο και σε επίπεδο δ’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της χρονιάς η Samsung ήταν πρώτη με ένα μερίδιο της τάξεως του 20,1% σύμφωνα με την IDC και του 20% σύμφωνα με την Strategy Analytics. Στη δεύτερη θέση ήταν η Apple με 17,4% (IDC) ή 16,8% (Strategy Analytics) με τον αμερικανικό κολοσσό να δείχνει να έχει πάρει κάποιες μονάδες μερίδιο.

Όσον αφορά στην τρίτη θέση, εκεί δείχνει να έχει εγκαθιδρυθεί πλέον η Xiaomi, το μερίδιο της οποίας έφθασε στο 14,1% (IDC) ή 14% (Strategy Analytics) έχοντας και αυτή κερδίσει μονάδες. Η Xiaomi θεωρείται ότι είναι ο κατασκευαστής που εκμεταλλεύτηκε περισσότερο το γεγονός ότι η Huawei, λόγω των ζητημάτων που έχει αναφορικά με τη χρήση των υπηρεσιών της Google έχει πέσει πάρα πολύ στις εκτός Κίνας αγοράς, αλλά και την αποχώρηση από το χώρο των smartphones της LG, η οποία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη ήταν αρκετά δυνατή.

Με ενισχυμένα μερίδα σε σχέση με το 2020 εμφανίζονται και οι δύο κατασκευαστές -επίσης από την Κίνα- που κλείνουν την πεντάδα. Η Oppo έφθασε στο 9,5% (IDC) ή 11,1% (Strategy Analytics) και η vivo στο 9,5% (IDC) ή 9,6% (Strategy Analytics). Οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες δεν είναι γνωστές στην Ελλάδα αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη διάθεση συσκευών εντός του 2022. Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με τη Strategy Analytics, με ενισχυμένα μερίδια εμφανίζονται παγκοσμίως και η Honor και η realme, δύο κατασκευαστές που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά στην κατάταξη για το δ’ τρίμηνο του 2021, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Apple με ένα μερίδιο της τάξεως του 23,4% (IDC) ή 22% (Strategy Analytics). Σημειώνεται ότι παραδοσιακά η Apple ανεβαίνει στην πρώτη θέση τα τελευταία χρόνια κατά το δ’ τρίμηνο λόγω της διάθεσης της νέας γενιάς iPhone.

Στη δεύτερη θέση για το δ’ τρίμηνο βρέθηκε η Samsung με 19% (IDC) ή 18,9% (Strategy Analytics) και στην τρίτη η Xiaomi (12,4% σύμφωνα με την IDC και 12,3% σύμφωνα με τη Strategy Analytics). Την πεντάδα κλείνουν η Oppo (8,3% σύμφωνα με την IDC και 9,4% σύμφωνα με τη Strategy Analytics) και η vivo (7,8% σύμφωνα και με τις δύο εταιρείες ερευνών).

Σχετικά Άρθρα