Ιταλία: Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

 Ιταλία: Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία. Οι περισσότερες ψήφοι (412) ήταν και πάλι λευκές.

Παράλληλα, ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε 125 ψήφους, ο Γκούιντο Κροζέτο, των υπερσυντηρητικών Αδελφών της Ιταλίας 114, ο πρώην δικαστικός Πάολο Μανταλένα (στηρίζεται από διαφωνούντες των Πέντε Αστέρων) 61 ψήφους και ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της Βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι, 52.

Είναι σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός προσώπου ικανού να εξασφαλίσει την αναγκαία, ευρύτερη συναίνεση. Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι η παράλληλη «ανεπίσημη» υποψηφιότητα της νυν προέδρου της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την κοινοβουλευτική δύναμη της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία και την έχει προτείνει.

Τόσο ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όσο και ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τόνισαν ότι αν η συντηρητική παράταξη επιμείνει στην προώθηση της υποψηφιότητας Καζελάτι, κινδυνεύει να διαλυθεί και η ευρεία κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

https://twitter.com/DomaniGiornale/status/1486404895053950977

Την ίδια ώρα, δεν δείχνει να μπορεί να επιβληθεί ούτε ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της Bουλής, Πιερφερντινάντο Καζίνι. Οι σημερινές 125 ψήφοι, δε, υπέρ του νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, στέλνουν το μήνυμα ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά η προοπτική μιας δεύτερης θητείας του. Αν και ο ίδιος έχει ήδη αρχίσει τη μετακόμισή του από το προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο σε διαμέρισμα της συνοικίας Παριόλι της Ρώμης.

Την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος και απαιτείται απλή πλειοψηφία για την ανάδειξη προέδρου, δηλαδή 505 ψήφοι.

Εάν και αύριο δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου που λήγει η θητεία Ματαρέλα. Εάν μέχρι τότε δεν εκλεγεί πρόεδρος τότε, πολλοί εκτιμούν ότι θα σημάνει καταστροφή για την κυβέρνηση και κατάρρευση της περιόδου σταθερότητας που βιώνει η Ιταλία υπό τον Ντράγκι.

Πηγές: Domani

Σχετικά Άρθρα