Νιγηρία: Δολοφονία 5χρονης από διευθυντή σχολείου για λύτρα

 Νιγηρία: Δολοφονία 5χρονης από διευθυντή σχολείου για λύτρα

Η δολοφονία μιας 5χρονης μαθήτριας προκάλεσε αποτροπιασμό στη βόρεια Νιγηρία, την πλέον πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα Νιγηριανοί αστυνομικοί αξιωματούχοι, η πεντάχρονη Χανίφα Αμπουμπακάρ απήχθη τον Δεκέμβριο. Κατόπιν δηλητηριάστηκε με ποντικοφάρμακο και μετά θάφτηκε σε έναν λάκκο στο Κάνο, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Αμπντουλμαλίκ Μοχάμεντ Τάνκο, διευθυντής του σχολείου του κοριτσιού, συνελήφθη και ομολόγησε ότι απήγαγε το κοριτσάκι για να πάρει λύτρα, προτού το δηλητηριάσει.

Απόγνωση από τις απαγωγές μαθητών στη Βόρεια Νιγηρία

Πρόκειται για ακόμη μία τραγωδία στη βόρεια Νιγηρία, που εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε πεδίο δράσης τζιχαντιστών και εγκληματικών ομάδων που κάνουν απαγωγές παιδιών με σκοπό τα λύτρα ή την στρατολόγηση νέων μελών.

Ο Μανίρ Χαρούνα, έμπορος στο Κάνο, εξήγησε πως ο γιος του, ηλικίας 8 ετών, “δεν έχει βγει από το σπίτι μετά την ανακάλυψη του πτώματος της Χανίφας και τη σύλληψη του εκπαιδευτικού”, επειδή φοβάται.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Τάνκο οργάνωσε την απαγωγή του παιδιού με τη βοήθεια άλλων δύο ατόμων, προκειμένου να ζητήσουν λύτρα ύψους 6 εκατομμυρίων νάιρα (περίπου 13.000 ευρώ) από τον πατέρα της. Όμως, όταν η μικρή αναγνώρισε τον βασικό ύποπτο, εκείνος την ανάγκασε να πιει το δηλητήριο.

Την Τρίτη, σε βάρος των τριών υπόπτων ασκήθηκαν διώξεις για απαγωγή, σύσταση συμμορίας και ανθρωποκτονία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας του Κάνο, Αμπντουλαχί Χαρούνα Κιγιάουα.

Εν τω μεταξύ, η Αΐσα Μπουχάρι, σύζυγος του Νιγηριανού προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι, στήριξε σήμερα το κάλεσμα ενός διάσημου υπερσυντηρητικού ιερωμένου, του σεΐχη Αμπντάλαχ Ουμάρ Γκαντονκάγια, γνωστού με το προσωνύμιο Μαλάμ, υπέρ της δημόσιας εκτέλεσης του υπόπτου για παραδειγματισμό.

Βαγγέλης Μαρινάκης