Στυλιανίδης: ” Η Αττική Οδός φταίει για τους εγκλωβισμένους” – Τηλεργασία στο Δημόσιο – Αύριο νέα απόφαση για τα σχολεία

 Στυλιανίδης: ” Η Αττική Οδός φταίει για τους εγκλωβισμένους” – Τηλεργασία στο Δημόσιο – Αύριο νέα απόφαση για τα σχολεία

Ευθύνες στην “Αττική Οδό” έριξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης για το χάος που επικρατεί όλη τη μέρα με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων. Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει με τηλεργασία αύριο Τρίτη, το Δημόσιο, ενώ έκανε ισχυρή σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης προς το τέλος της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία “Ελπίδα” τόνισε ότι τα σχολεία θα μείνουν και αύριο κλειστά, οπότε και θα παρθεί νέα απόφαση για το πως και αν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη.

Φουρθιώτης: Έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικές κλήσεις με Γεραπετρίτη και στελέχη της Ν.Δ!- Ζητά διευκρινίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό, ενώ πρόσθεσε ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τόνισε τι ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη την χώρα και κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

Καταβάλλεται προσπάθεια να μείνουν ανοικτοί όλοι οι οδικοί άξονες, ειδικά ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και δεν επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν αλυσίδες. Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην γέφυρα Καλυφτάκη αλλά αντιμετωπίστηκαν και κρατήσαμε την χώρα ανοικτή.

Για τα ΜΜΜ είπε ότι θα γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΑ.  

Κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και σημείωσε ότι ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει οδηγίες για τηλεργασία αύριο στο Δημόσιο. Απηύθηνε σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα.

Για τα σχολεία, είπε ότι σε περισσότερες από 46.000 ψηφιακές τάξεις έγινε σήμερα μάθημα.

Αύριο, τόνισε, θα είναι μια πιο δύσκολη μέρα και απόψε και αύριο η Αττική θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Επανέλαβε την απολογία της Πολιτείας σε όσους ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρήθηκαν.

Ο Λευτέρης Οικονόμου παίρνοντας τον λόγο είπε ότι το πρωί θα υπάρχει παγετός και η ΕΛΑΣ θα συνεργάζεται με την Πυροσβεστική και την Πολιτική προστασία για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. 3.900 αστυνομικοί επιχειρούν στην Αττική και 883 αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ. Η αστυνομία δέχθηκε πάνω από 400 κλήσεις για προβλήματα. 

Για την Αττική Οδό τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείριση αντιδρόμησης, μια επιχείριση πολύ δύσκολη. Αυτή την ώρα σημείωσε επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση και είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράαγματα για να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί. 

Κάλεσε και εκείνος τους πολίτες να μην κυκλοφορούν χωρίς αλυσίδες και δεν επιτρέπεται η κίνηση χωρίς αυτές.

Τα προβλήματα και στην Κατεχάκη και στην Αττική Οδό προκλήθηκαν γιατί πολλοί δεν είχαν αλυσίδες. 

Ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι σε όλο το διαθέσιμο προσωπικό έχει γίνει ανάκληση αδειών και έχουν αντιμετωπιστεί πάνω από 1.000 μικρές βλάβες και πάνω από 40 μεγάλες. 

Ο Θεόδωρος Κολυδάς από την ΕΜΥ τόνισε ότι πολύ έγκαιρα ανακοινώθηκαν και τα 2 κύματα. Το πρώτο ήταν ο προπομπός του δεύτερου και ισχυρού κύματος το οποίο σήμανε κόκκινο συναγερμό για την Αττική και όλη την κεντρική Ελλάδα. Σε καθημερινή βάση υπάρχει ένα όριο για ασφαλή πρόγνωση τις 48 με 60 ώρες. Τα μετεωρολογικά στοιχεία αλλάζουν διαρκώς σημείωσε και τόνισε ότι φαινόταν ότι τα φαινόμενα θα ξεκινούσαν πριν το μεσημέρι. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα που συνεχίζεται με εντάσεις θα κρατήσει και μετά τις 8 και οι μεγάλες εντάσεις θα είναι μέχρι και 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Το κύμα αυτό θα έχει 16 ώρες διάρκεια και πρόσθεσε ότι παρότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μια ύφεση σε ορισμένες περιοχές και της Αττικής αλλά και της Στερεάς και της Εύβοιας δίνουν μεγάλο ύψος χιονιού το βράδυ. Αυτό εξηγείται γιατί πέφτει η θερμοκρασία. Για το λεκανοπέδιο έδωσε ύφεση από το μεσημέρι της Τρίτης αν και λίγο πιο νωρίς θα έχουν μια εξασθένηση τα φαινόμενα και θα αρχίσουν να περιορίζονται στα βουνά. Στις άλλες περιοχές θα έχει εξασθένηση πρώτα σε Φθιώτιδα και Βόρεια Ευβοια και σταδιακά θα αρχίσει η εξασθένηση από βορρά προς νότο. 

Τα χιόνια θα συνεχιστούν στα νότια και σήμερα είχαμε πολλές καταιγίδες χιονιού που πρακτικά τα σύννεφα αυτά ήταν σε μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να ρίχνουν πολύ χιόνι στην επιφάνεια του εδάφους. Τα χιόνια θα συνεχιστούν μεγαλύτερη ένταση και αύριο στο Αρκαλοχώρι και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Ο παγετός αύριο και μεθαύριο θα είναι εντονότερος γιατί θα πέσει πιο πολύ η θερμοκρασία. 

Σχετικά Άρθρα