Παρέλυσε η Αττική παρά τις προειδοποιήσεις για τον ισχυρό χιονιά – Εικόνες χάους στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας, δεκάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί (vid)

 Παρέλυσε η Αττική παρά τις προειδοποιήσεις για τον ισχυρό χιονιά – Εικόνες χάους στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας, δεκάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί (vid)

Φωτο Αρχείου

Παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ακόμα και για ιστορικό χιονιά με ακριβείς προγνώσεις τα χιόνια έχουν παραλύσει την Αττική. Επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, οδηγοί ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμα στους δρόμους και στα στενά δρομάκια, ενώ

Σάκης Αρναούτογλου, Κλέαρχος Μαρουσάκης, Κ. Λαγουβάρδος, Τάσος Αρνιακός είναι λίγοι από τους μετεωρολόγους που προειδοποίησαν για το κύμα κακοκαιρίας και τα χιόνια στην Αττική.

Ωστόσο, σήμερα η εικόνα από τους δρόμους δείχνει ότι η Αττική παρέλυσε. Εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Δεκάδες κλήσεις έχει λάβει το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κυρίως για απεγκλωβισμούς οδηγών από αποκλεισμένους από το χιόνι δρόμους, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής όπως Βαρυμπόμπη, Μεταμόρφωση, Καπανδρίτι και Αρτέμιδα και από ολόκληρη την Εύβοια, από την Νότια, την Κεντρική και την Βόρεια Εύβοια και μία μεταφορά ασθενούς από την Νότια Εύβοια για αιμοκάθαρση.

Μιλώντας στο OPEN, o Περιφερειάρχης Αττικής, είπε ότι η Νέα Οδός είχε δεσμευτεί στις συσκέψεις που έγιναν και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι η Αθηνών – Λαμίας θα έμενε ανοικτή.

Παράλληλα κατήγγειλε την εταιρεία Νέα Οδό, καθώς εκτρέπει όλα τα βαρέα οχήματα και εκείνα που δεν έχουν αλυσίδες χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει όλοι οι αστικοί δρόμοι και τα μηχανήματα να μην μπορούν να κινηθούν για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Όσοι κινούνταν προς την εθνική οδό υποχρεωτικά κάνουν εκτροπή από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη ενώ νωρίτερα είχε απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον Κίμωνα Λογοθέτη, σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Αττικής, που μίλησε στην ΕΡΤ, η ευθύνη για την εθνική οδό είναι αποκλειστικά της εταιρείας Νέα Οδός, ενώ όπως ανέφερε, προς το παρόν φαίνεται ότι λειτουργεί το ρεύμα προς Αθήνα.

Δείτε βίντεο από την εθνική οδό στο ύψος της γέφυρας του Μαρτίνου, καθώς και από το δρόμο από Λάρυμνα – Μαρτίνο – Εθνική οδός:

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της χιονόπτωσης η κυκλοφορία γινόταν από μια λωρίδα ενώ στην ανακοίνωσή της  ο ιδιώτης διαχειριστής της εθνικής οδού, η εταιρεία  Νέα Οδός, δεν ανέφερε περί διακοπής κυκλοφορίας αλλά για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., και ειδικότερα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία, και από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Οινοφύτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλους τους οδηγούς ΙΧ.

Με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, διακόπηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής τμήματα της λεωφόρου Φυλής και της Τατοϊου:

  • Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας “Το νέο φαράγγι” έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.
  • Στην Τατοϊου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού “Αγιος Μερκούριος” έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Από νωρίτερα έχει ανακοινωθεί διακοπή κυκλοφορίας

  • στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητηρία Παπάγου προς τον Υμηττό
  • στην λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα από Νέα Μάκρη προς Πεντέλη
  • στην ανώνυμη οδό Καισαριανή και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Καλοπούλας προς τον Υμηττό
  • στη Λεωφόρο Πάρνηθας στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω.
  • επίσης, ισχύει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στην παλαιά ΕΟ Αθηνών- Θηβών από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Παράλληλα με έκτακτη ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σχετικά Άρθρα