Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία – Εισβολή βλέπει ο Μπάιντεν, προβοκάτσια οι Ρώσοι

 Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία – Εισβολή βλέπει ο Μπάιντεν, προβοκάτσια οι Ρώσοι

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να θεωρούν βέβαιη την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και τη Μόσχα να κάνει λόγο για προβοκάτσια, καλώντας τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν την επιθετική αντιρωσική επικοινωνιακή εκστρατεία.

Τον “χορό” της έντασης είχε ανοίξει λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος προανήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας. Εκτιμώ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία”, είπε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο ένοικος του Λευκού. Λίες ώρες ακολούθησε το δεύτερο… χτύπημα, με την “άδεια” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην περιοχή.

Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε αργότερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βρετανία προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των όπλων.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Tο απόγευμα, στο πλαίσιο συνέντευξής της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε μεταξύ άλλων τις δυτικές χώρες να σταματήσουν την επιθετική αντιρωσική επικοινωνιακή εκστρατεία, να σταματήσουν να συνεισφέρουν στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύροντάς την στο ΝΑΤΟ και αντ’ αυτού να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στο να παρακινήσουν το καθεστώς του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ και τις άλλες διεθνείς υποχρεώσεις του.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1484107842533613575

Η κατάσταση προκαλεί την ανησυχία και των χωρών της Βαλτικής -της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας- καθώς και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους.

Πηγές: BBC, Axios

Σχετικά Άρθρα