Άγιος Όρος: Πάνω από 40 μοναχοί νεκροί από τον κοροναϊό- “Πόλεμος” εμβολιασμένων και αρνητών- Εστίες ακραίας ιδεοληψίας με χιλιάδες οπαδούς

 Άγιος Όρος: Πάνω από 40 μοναχοί νεκροί από τον κοροναϊό- “Πόλεμος” εμβολιασμένων και αρνητών- Εστίες ακραίας ιδεοληψίας με χιλιάδες οπαδούς

Σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού έχει μεταβληθεί το Άγιο Όρος, όπως διασπιστώνεται από τους τελευταίους θανάτους μοναχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από 1.000 μοναχοί έχουν νοσήσει και περίπου 40 έχουν χάσει τη μάχη με τον ιό, κάτι που κρατιέται ενίοτε μυστικό και δεν αναφέρεται ούτε από την πολιτική διοίκηση της Αθωνικής Πολιτείας.

Όπως αναφέρουν και “Τα Νέα” στο Περιβόλι της Παναγίας βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη ένας “ιερός πόλεμος” μεταξύ αρνητών του ιού και των εμβολίων και των πλήρως εμβολιασμένων μοναχών, ενώ κάποια μοναστήρια δρουν ουσιαστικά ως κέντρα χειραγώγησης πολιτών που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Ο διοικητής του Αγίου Όρους, ο γνωστός εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος που ενισχύει οικονομικά εδώ και πολλά χρόνια μοναστήρια και έργα σε διάφορες μητροπόλεις, έσπευσε να διαψεύσει πως υπάρχει διασπορά του ιού στη σκιά των συζητήσεων που γίνονται για την ανάγκη εισαγγελικής παρέμβασης μετά τον θάνατο δύο μοναχών σε λίγες ημέρες.

Το Άγιον Όρος, είναι απόλυτα ασφαλές για τους προσκυνητές, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος. Όπως είπε ο κ. Μαρτίνος, δεν υπάρχει διασπορά του ιού, καθώς το 50 % των μοναχών έχει νοσήσει, το 30% έχει εμβολιαστεί, ενώ το 100 τοις εκατό των δημόσιων υπαλλήλων είναι εμβολιασμένοι.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες προς αρνητές μοναχούς που προτρέπουν πιστούς να μην εμβολιαστούν, ο κ. Μαρτίνος είπε ότι πρόκειται για υπερβολή, αν αναλογιστεί κανείς ότι 250 άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο Άγιον Όρος, δεν επηρεάστηκαν και έχουν εμβολιαστεί όλοι.

“Ούτε θεμελιούται ούτε είναι δικαιολογημένη η εισαγγελική παρέμβαση”, πρέπει εμείς οι έξω να σεβαστούμε την ιδιωτικότητα των μοναχών και την ησυχία τους”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Αγίου Όρους.

Τα Νέα

Από τον Νοέμβριο κυκλοφόρησαν πληροφορίες για μεγάλη διασπορά του ιού στο Περιβόλι της Παναγίας. Όπως έγραφε τότε το iatronet.gr, ο πατήρ Διονύσιος από τη Σκήτη της Αγίας Άννας έγινε το πρώτο θύμα του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού στο Άγιο Όρος και το 8ο καταγεγραμμένο από την έναρξη της πανδημίας. Ο μοναχός έφυγε από τη ζωή στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης μετά από πολυήμερη μάχη.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο χωρίς κανένα κρούσμα κορωνοϊού, ο SARS-CoV-2 επανήλθε στην Αθωνική Πολιτεία, με εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε Μονές, Κελιά και Σκήτες. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ 17 νέες μολύνσεις κορωνοϊού. Το περασμένο Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, το Άγιο Όρος φιγουράριζε στην πρώτη θέση πανελλαδικά των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού, με 8 κρούσματα, που αντιστοιχούσαν σε 441,74 ανά 100.000 κατοίκους.

Θανάσης Μαρτίνος: Πρόβλημα με κορονοϊό σε σκήτες και κελιά στο Άγιον Όρος –  Περισσότερα από 30 κρούσματα σε μοναχούς
φωτό του Βασίλη Φουρτούνη

Δύο μοναχοί από κελιά της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας νοσηλεύονται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο Πολυγύρου και τους παρέχεται οξυγόνο, ενώ αναζητούν μάταια κρεβάτια σε ΜΕΘ. Άλλοι μοναχοί πήραν εξιτήριο από κλινικές COVID νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ένας έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Αποκατάστασης “Αρωγή”, ενώ κάποιοι σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται σε κονάκια των Μονών στη Θεσσαλονίκη.

Τα κρούσματα τότε, όπως είχε λεχθεί, ήταν διάσπαρτα, κυρίως σε Σκήτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός Ρουμάνων προσκυνητών, που επισκέπτονται το Άγιο Όρος από τη χώρα τους, που είναι αυτή την εποχή ιδιαίτερα επιβαρημένη επιδημιολογικά. Από τους ελέγχους στις εισόδους έχουν βρεθεί αρκετοί θετικοί και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση.

Το Άγιο Όρος άνοιξε και πάλι για τους προσκυνητές την 1η Ιουνίου, με αυστηρούς όρους και περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Σχετικά Άρθρα