Σουδάν: Επτά νεκροί σε διαδήλωση κατά της στρατιωτικής χούντας

 Σουδάν: Επτά νεκροί σε διαδήλωση κατά της στρατιωτικής χούντας

Επτά διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στο Σουδάν, σε μια από τις αιματηρότερες κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας, οι οποίες συνεχίζονται από τα τέλη Οκτωβρίου, μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Αψηφώντας τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τους στρατιώτες με τον βαρύ οπλισμό, χιλιάδες Σουδανοί κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως “οι στρατιώτες στα στρατόπεδα” και “η εξουσία στους πολιτικούς”. Στο Χαρτούμ, πολλοί προσπάθησαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο. Γιατροί προσκείμενοι στο κίνημα ανέφεραν ότι στην πρωτεύουσα οι διαδηλωτές δέχτηκαν “αληθινές σφαίρες” αλλά και βροχή δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, επτά διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες.

Συνολικά, από το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 71 διαδηλωτές. Η αστυνομία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ένας στρατηγός μαχαιρώθηκε και σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη από διαδηλωτές.

Σε μια χώρα όπου στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί κατηγορούνται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον βιασμό περίπου 10 διαδηλωτριών, εκφράζονται τώρα φόροι για τα χειρότερα, έπειτα από μια νέα απόφαση που έλαβαν οι στρατηγοί. Νωρίτερα, το Συμβούλιο Άμυνας ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας “ειδικής αντιτρομοκρατικής δύναμης για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές”.

Όλο το απόγευμα, οι ταραχές συνεχίζονταν: στο Χαρτούμ, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, αλλά και στα προάστια: στο Ομντουρμάν οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και έστηναν οδοφράγματα ενώ στο Βόρειο Χαρτούμ χιλιάδες φώναζαν συνθήματα όπως “Όχι στην οπισθοδρόμηση” και “Ο στρατός στα στρατόπεδα”. Παντού, οι δυνάμεις ασφαλείας έριχναν δακρυγόνα και προσπαθούσαν να διαλύσουν το πλήθος με νερό υπό πίεση.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μόλι Φι ξεκίνησαν σήμερα περιοδεία στη Σαουδική Αραβία και το Σουδάν με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου σε μια χώρα όπου οι διαδηλωτές εξακολουθούν να φωνάζουν στους δρόμους “όχι διαπραγμάτευση, όχι συνεργασία” με τον στρατό. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον επιτετραμμένο της στο Χαρτούμ. Οι ΗΠΑ δεν εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτή στο Σουδάν από τη δεκαετία του 1990.

Πηγές: Al Arabiya, Middle East Monitor

Σχετικά Άρθρα