Γερμανία: H Ρωσία θα υποφέρει αν επιτεθεί στην Ουκρανία

 Γερμανία: H Ρωσία θα υποφέρει αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα υποφέρει αν επιτεθεί στη χώρα.

“Κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία από οικονομικής, στρατηγικής και πολιτικής πλευράς”, είπε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Η διπλωματία είναι η μοναδική οδός”, τόνισε η Μπέρμποκ, η οποία αύριο, Τρίτη (18/1), θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Οι συνομιλίες για την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κατά μήκος του συνόρου της Ουκρανίας, μεταξύ των ΗΠΑ, των ευρωπαίων συμμάχων και της Ρωσίας κατέληξαν σε αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα, ενώ μια κυβερνοεπίθεση με στόχο την Ουκρανία πυροδότησε περαιτέρω ένταση.

Υπενθυμίζεται πως η Αναλένα Μπέρμποκ προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων. Η παράταξη των Πρασίνων θεωρείται όμως περισσότερο “φιλοαμερικανική” από εκείνη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενώ είχε προεκλογικά διατρανώσει και την αντίθεσή της στον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 η επικείμενη λειτουργία του οποίου έχει εξελιχθεί σε αγκάθι μεταξύ Γερμανίας-Δύσης-Ρωσίας-Ουκρανίας. Αναφερόμενη πάντως στην επικείμενη συνάντησή της με τον 71χρονο Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα, η ίδια είχε αναγνωρίσει πως η λίστα των διαφωνιών που θα κληθούν να συζητήσουν εκείνη και ο ομόλογός της είναι “ μακρά”.