Everest: διαρκής επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

 Everest: διαρκής επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

 

Τα everest είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζόμενους. Μια από τις βασικές αρχές της αλυσίδας είναι να χρησιμοποιεί το μέγεθος και την τεχνογνωσία της ώστε να συνεισφέρει στο κοινό καλό. Για το λόγο αυτό, έχει θέσει ως σημαντική προτεραιότητα τη διαρκή επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Πρωτοπορία στην κυκλική οικονομία

Τα everest αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Polygreen, ηγετική εταιρία στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, για να δώσουν μια «δεύτερη ζωή» στον καφέ. Το  Just Go Zero Coffee είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, που περιλαμβάνει την πλήρη ανακύκλωση και αξιοποίηση των υπολειμμάτων του καφέ. 

Τι είναι το Just Go Zero Coffee: Κάθε τόνος υπολείμματος καφέ που απορρίπτεται στο περιβάλλον απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 340 κυβικά μέτρα μεθάνιο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το Just Go Zero Coffee είναι ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των υπολειμμάτων του καφέ, αφού μέσα από μία κυκλική διαδικασία τα υπολείμματα αποκτούν ξανά ζωή χωρίς να καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Μετά τη συλλογή τους από τα καταστήματα everest, τα υπολείμματα μεταφέρονται στις μονάδες επεξεργασίας της Polygreen στα Μέγαρα Αττικής, όπου κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε βελτιωτικό για το έδαφος, το οποίο προσφέρεται σε παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα, ένα μέρος της ποσότητας μετατρέπεται σε πρώτη ύλη, από την οποία παράγονται χρηστικά αντικείμενα για τα καταστήματα everest από την εταιρία Phee

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του πρώτου «κινήματος» κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα «Just Go Zerο», που ανακοίνωσε πρόσφατα η Polygreen, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμες λύσεις ανακύκλωσης αρχικά με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες.

Ο ρόλος των everest στο «Just Go Zero Coffee»: Πέραν του μηδενισμού των αποβλήτων του καφέ, στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να εντάξουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη λειτουργία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα everest αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κυκλικής οικονομίας σε συνεργασία με την Polygreen με στόχο τη σταδιακή ένταξη σε αυτό όλο και περισσότερων σημείων εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Όπως δήλωσε και η κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου, Chief Operating Officer του Ομίλου Εστίασης της Vivartia: “Η δημιουργία ενός δικτύου αποκομιδής των υπολειμμάτων του καφέ ήταν μια ιδέα που διερευνούσαμε στα everest πριν από την έλευση της πανδημίας. Καταφέραμε να τη σχεδιάσουμε σε συνεργασία με την Polygreen και να την εισάγουμε δοκιμαστικά στα καταστήματά μας, μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των lockdowns. Από την αρχή είχαμε ως στόχο να διευκολύνουμε τη διαδικασία ένταξης και άλλων σημείων εστίασης σε αυτό το δίκτυο, ξεκινώντας από την Αθήνα με την ελπίδα επέκτασης σε όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, είναι σταθερή πεποίθησή μας ότι έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιούμε το μέγεθος και την τεχνογνωσία μας ώστε να συνεισφέρουμε στο γενικό καλό. Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους τους επαγγελματίες της εστίασης να ενημερωθούν και να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι στην προστασία του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποδεικνύουν έμπρακτα αυτή μας τη δέσμευση”

Οι διαχρονικές πρωτοβουλίες των everest για το περιβάλλον

Αναζητούν διαρκώς νέα, πιο φιλικά στο περιβάλλον υλικά. Το 2019 τα everest ήταν η πρώτη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα η οποία κατάργησε το πλαστικό καλαμάκι, αντικαθιστώντας το με βιοδιασπώμενο καλαμάκι το οποίο είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον. Το 2021, και ενόψει της εφαρμογής της νέας σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας, υιοθέτησαν το χάρτινο καλαμάκι το οποίο έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική. 

Στηρίζουν τις καλές συνήθειες των πελατών τους. Οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες είναι ο καλύτερος τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι στη μείωση των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, γι’ αυτό τα everest στηρίζουν απόλυτα αυτή την προσπάθεια. Από το 2018 ακόμα, διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες στα καταστήματά τους, ενώ ανανεώνουν διαρκώς τη γκάμα τους με νέα υλικά και νέα σχέδια για όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα. Για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να υιοθετήσουν αυτή την καλή συνήθεια, τα everest προσφέρουν πάγια έκπτωση 0,10€ κάθε φορά που χρησιμοποιούν ένα reusable ποτήρι για το ρόφημά τους, ενώ κατά διαστήματα ενισχύουν ακόμα περισσότερο το κίνητρο αυτό προσφέροντας έκπτωση που φτάνει μέχρι και το 50%! Επιπλέον, με κάθε αγορά επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού από τη συλλογή τους, τα everest προσφέρουν δωρεάν τον επόμενο καφέ.

Είναι ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης, αλλά και διάφορους φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, δημόσιες αρχές και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα κρίσιμου ζητήματος.

Προωθούν την Ανακύκλωση. Tα everest είναι συμβεβλημένα με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», μέσω του οποίου συνεισφέρουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης. Παράλληλα, συμμετέχουν στο πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης THE GREEN CITY που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, το οποίο προσφέρει στους πολίτες όλων των Δήμων της Αττικής τη δυνατότητα να κερδίσουν διάφορες εκπτώσεις και προσφορές ανακυκλώνοντας. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thegreencity.gr/ 

Παρακολουθούν και εξορθολογίζουν διαρκώς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στα καταστήματά τους, υλοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χρήση λαμπτήρων led, αλλά και η συνεπής συντήρηση όλου του εξοπλισμού ώστε να αποφεύγονται απώλειες.

Τέλος, καλούν τους πελάτες τους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο. Τα everest δραστηριοποιούνται συνολικά στον τομέα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου γύρω από το περιβάλλον μέσω των social media αλλά και μέσω των καταστημάτων τους Η θέση των everest είναι ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές συνήθειες και γι’ αυτό είναι στο χέρι όλων μας να αποφασίσουμε αν έχει νόημα να αλλάξουμε κάποιες από αυτές ώστε να συνεισφέρουμε όλοι μαζί στον κοινό σκοπό. Πέραν των επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών, θα μπορούσε κανείς να συνεισφέρει απλώς αποφεύγοντας να πάρει κάποιο υλικό συσκευασίας μιας χρήσης, όπως το καπάκι, ο αναδευτήρας ή το καλαμάκι. Ακόμα και αν αυτά τα υλικά είναι φιλικά στο περιβάλλον, δεν παύουν να είναι άλλο ένα υλικό συσκευασίας που ίσως να μη χρειαζόμαστε κάποιες φορές. Με απώτερο στόχο την ενημέρωση και την προτροπή των πελατών να δοκιμάσουν αυτές τις μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες, τα θέματα ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης εντάσσονται σταδιακά και στο διαρκές πλάνο εκπαίδευσης του προσωπικού των καταστημάτων.
Η δέσμευση και οι πρωτοβουλίες των everest για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος περιγράφονται αναλυτικά στο https://letsgogreen.everest.gr/