Ώρα οδυνηρών αποφάσεων για την “Αυγή” – “Θερμό” παρασκήνιο ενόψει του Πολιτικού Συμβουλίου

 Ώρα οδυνηρών αποφάσεων για την “Αυγή” – “Θερμό” παρασκήνιο ενόψει του Πολιτικού Συμβουλίου

Ίσως πρόκειται για μια από τις πιο επίπονες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου που έγιναν τους τελευταίους μήνες και η οποία καλείται να κρίνει το μέλλον του ιστορικού κομματικού οργάνου του κόμματος. Η εφημερίδα Αυγή εν μέσω αντιδράσεων εργαζομένων και στελεχών του κόμματος, αλλά και σχεδόν ειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά της ηγεσίας  μπαίνει στην πιο δύσκολη φάση της με όλους στο ΣΥΡΙΖΑ μέλη και στελέχη του κόμματος να αναμετρώνται εκτός από το βαρύ ιστορικό φορτίο ο καθένας και με τον εαυτό του για τη στήριξη που έδωσε ή δεν έδωσε στο φύλλο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η εικόνα για το μέλλον του κομματικού φύλλου ήταν γνωστή ήδη από το καλοκαίρι. Τα καμπανάκια είχαν  ηχήσει πολύ δυνατά στην ηγεσία της εφημερίδας αλλά και της ηγεσίας του κόμματος, το οποίο είναι ουσιαστικά και εκείνο που συντηρεί την εφημερίδα της Αριστεράς.

Ο διευθυντής της Αυγής Άγγελος Τσέκερης παραιτήθηκε και παραδέχτηκε την ήττα… όχι μόνο της διεύθυνσης αλλά και των μελών του κόμματος. Ούτε το 10% των μελών που θα μπορούσαν να έχουν σώσει κάπως την κατάσταση δεν έφτασαν οι συνδρομές μετά την καμπάνια που έγινε για την ενίσχυση του κομματικού οργάνου.

Η αλήθεια είναι ότι η εφημερίδα αναβάθμισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρουσία της και το περιεχόμενός της με τη ύλη του κάθε φύλλου να καλύπτει όλο το φάσμα, από την πολιτική μέχρι τον πολιτισμό, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Η εφημερίδα προχώρησε σε συνεννόηση με το κόμμα σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο όμως αν και γενναιόδωρο για τα δεδομένα της αγοράς δεν περπάτησε τους τελευταίους δυο μήνες.

Το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης προέβλεπε 28 μισθούς, όταν η νομοθεσία προβλέπει έως 16 μεικτές μηνιαίες απολαβές.

Αντιστάσεις

Πληροφορίες θέλουν μόλις 14 εργαζόμενοι να επιλέγουν την έξοδο από την εφημερίδα, όταν για την επιτυχία του προγράμματος θα απαιτούνταν τουλάχιστον 25 για να θεωρηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια για τη διατήρηση της καθημερινής κυκλοφορίας της.

  • Οι εργαζόμενοι προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις για την αναστολή της καθημερινής κυκλοφορίας αλλά και για το πρόγραμμα εθελουσίας. Στα μάτια πολλών όμως στην Κουμουνδούρου το πρόβλημα επιβίωσης του κομματικού φύλλου η αντίσταση στο σχεδιασμό διοίκησης και «ιδιοκτησίας» μετατρέπεται από τους εργαζόμενους σε «πολιτικό γεγονός» προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη.

Το γεγονός όμως παραμένει ένα και είναι ότι η Αυγή απορροφά 2εκατ. € ετησίως για τη λειτουργία της που αντιστοιχεί όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ στο 70% της κρατικής επιχορήγησης του κόμματος συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του ραδιοφώνου «Στο Κόκκινο».

Βέβαια και οι εργαζόμενοι της Αυγής όπως και σε όλο τον Τύπο έχουν περάσει από τη βάσανο της μείωσης του μισθού και άλλες περικοπές στο παρελθόν, αλλά για το ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του το μείζον σε αυτή τη φάση είναι ότι η εφημερίδα δεν έχει χρέη στις τράπεζες μέσω των γνωστών θαλασσοδανείων που μοιράστηκαν στα κόμματα και άλλες επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε όμως και εξαρτήσεις από άλλα συμφέροντα ή «αιμοδότες», όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Το δίλημμα  

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου συνοδεύτηκε σύμφωνα με πληροφορίες και από αιχμές.

Απέναντι στην εισήγηση της ηγεσίας για την αναστολή της καθημερινής έκδοσης τάχθηκαν πολλά στελέχη από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευσης της Ομπρέλας. Αλλά δεν ήταν όλοι στο ίδιο μετερίζι με αρκετούς να συμμερίζονται τις ανησυχίες των 53 και άλλων για το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια κίνηση για τον ιστορικό τίτλο που έχει στα χέρια του το κόμμα, αλλά την ίδια στιγμή να αντιλαμβάνονται απόλυτα τους λόγους που έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο αναλαμβάνοντας και το μερίδιο που τους αναλογεί για μια τόσο δύσκολη και κοστοβόρα πολιτικά απόφαση.

Το Πολιτικό Συμβούλιο σήμερα Πέμπτη καλείται μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και σε πολύ βαρύ κλίμα να κάνει την εισήγησή του για το μέλλον της Αυγής.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κορώνες για το κύρος της Αυγής ή ότι  είναι ιστορική και άλλες παρόμοιες θα γειώνονται από την αδυσώπητη ανάγκη να μην σπαταληθούν άλλοι πόροι και είτε να καταρρεύσει συνολικά η εφημερίδα, όπως σημείωναν κομματικές πηγές, είτε ακόμη χειρότερα να επέλθει κομματικός μαρασμός σε μια εξαιρετικά δύσκολη  προεκλογική περίοδο με το κόμμα να δυσκολεύεται να επιτελέσει βασικές λειτουργίες του.

Τα καρφιά

Η συζήτηση θα είναι επώδυνη και για το γεγονός ότι όλοι τώρα θα αναμετρηθούν με την προσφορά τους στο κόμμα. Το ζήτημα είναι τόσο λεπτό που δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν στελέχη ανταλλάξουν βαριές αιχμές.

Ήδη στο παρασκήνιο φεύγουν καρφιά κυρίως προς εκείνους που αντιτίθενται σφοδρά στο κλείσιμο της ιστορικής αυγής την ίδια στιγμή που κάποιοι από την άλλη πλευρά επισημαίνουν ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που ούτε εργάστηκαν ποτέ στην Αυγή ούτε και συνέβαλαν οικονομικά στο φύλλο.

  • Είναι πρόσφατη εξάλλου η συζήτηση για τις πληρωμές των βουλευτών προς το κόμμα για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και τις πληρωμές των επαγγελματικών στελεχών του. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης έχει και μακροπρόθεσμο αλλά και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.

Η αναστολή της καθημερινής κυκλοφορίας προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι Φθινόπωρο και στο ενδιάμεσο η πρόταση είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το site της εφημερίδας για την καθημερινή αδιάληπτη ενημέρωση αλλά και την παρεμβατικότητα του κόμματος.

Αν επιλεγεί αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης θεωρείται δεδομένο ότι η κυριακάτικη Αυγή θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με προσθήκες περιεχομένου, αύξηση των σελίδων της και περισσότερα ένθετα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη τη «ναυαρχίδα» της έντυπης έκδοσης.

Σχετικά Άρθρα