“Τα καταφέραμε; Όχι”- Ο απολογισμός του πρώην διευθυντή της “Αυγής”- ‘Αμεσος ο κίνδυνος για αναστολή της καθημερινής έκδοσης

 “Τα καταφέραμε; Όχι”- Ο απολογισμός του πρώην διευθυντή της “Αυγής”- ‘Αμεσος ο κίνδυνος για αναστολή της καθημερινής έκδοσης

Με μόνο 14 εργαζόμενους στην ιστορική “Αυγή” να έχουν ανταποκριθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και με τον κίνδυνο αναστολής της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας να επικρέμεται, ο παραιτηθείς διευθυντής της Άγγελος Τσέκερης κάνει έναν δημοσιογραφικό -και έμμεσα πολιτικό- απολογισμό.

Παραδέχεται πως απέτυχαν οι προσπάθειες προσέλκυσης νέων αναγνωστών και συνδρομητών γεγονός που αναγκάζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μελετά σενάρια αναστολής της έκδοσης καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τα κομματικά μίντια κοστίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου 4,5 εκατ. ετησίως, ποσό εξαιρετικά δυσβάστακτο αφού αφαιρείται από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει.

Το άρθρο του πρώην διευθυντή της “Αυγής”:

Στην Αυγή ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018.
Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν. Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει.
Τα καταφέραμε;
Όχι
.

Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο. Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές.
Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο.
Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.
Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι. Και δεν τους κερδίσαμε.

Ο Αγγελος Τσέκερης νέος διευθυντής στο Γραφείο Τύπου του Τσίπρα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ  | iefimerida.gr
Ο Άγγελος Τσέκερης με τον Γιώργο Κυρίτση

Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία.
Αλλά και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα.
Σας ευχαριστώ για όλα. Και ειδικά στους ανθρώπους με τους οποίους δουλέψαμε μαζί τόσον καιρό, αλλά κυρίως σε όσους και όσες αγαπούν πραγματικά την Αυγή, και το αποδεικνύουν καθημερινά εδώ, εκφράζω την ειλικρινή μου λύπη που δεν ως διευθυντής δεν κατάφερα κάτι καλύτερο.