Στα “χαρακώματα” το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το Πατριαρχείο Μόσχας

 Στα “χαρακώματα” το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το Πατριαρχείο Μόσχας

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εν Συνόδω καταδίκασε σήμερα, Τετάρτη (12/1) την «αντικανονική και αντιεκκλησιαστική εισπήδηση του Πατριαρχείου της Ρωσίας» -όπως τη χαρακτήρισε- αναφορικά με την απόφαση της Μόσχας να ιδρύσει Εξαρχίες στην Αφρική.

Η Αλεξάνδρεια κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι με τις κινήσεις της προχωρά στη δημιουργία «καινοφανών εκκλησιαστικών μορφωμάτων εν Αφρική».

Μέσα από την επίσημη ανακοίνωση που ανέγνωσε το μεσημέρι, με τη λήξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, από την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, παρουσία του Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτου και του Μητροπολίτη Καμπάλας (Ουγκάντα) κ. Ιερωνύμου, και σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την προεδρία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας κατηγορεί το Πατριαρχείο Ρωσίας για «αήθη εισβολή» που εφάρμοσε «αιφνιδιαστικά», μέσα από την οποία, η Μόσχα επιχειρεί «εξαγορά ιθαγενών Κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υποστηρίζει στο επίσημο ανακοινωθέν του ότι σε δηλώσεις επί του θέματος αυτού όπου τάσσονται υπέρ της ρωσικής πλευράς έχουν προβεί κληρικοί που είτε έχουν αυτοαπομακρυνθεί, είτε τους έχει επιβληθεί επιτίμιο είτε είναι αγνώστου προελεύσεως προερχόμενοι, που αυτοχαρακτηρίζονται μεν ως Ορθόδοξοι αλλά ουδέποτε ανήκαν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Στην ίδια ανακοίνωση, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τονίζει σε έντονο ύφος ότι οι κινήσεις εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην αφρικανική ήπειρο και αυτή «η προσπάθεια αλλοιώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας» εκπορεύονται από «λόγους εμπαθείς και μεμολυσμένους εκ του καταδικασθέντος ιού του εθνοφυλετισμού» που καταδίκασε η Σύνοδος του 1872.

Μέσα από το ανακοινωθέν, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τονίζει ότι οι εν λόγω αποφάσεις του Πατριαρχείου της Ρωσίας παραπέμπουν ακόμη και σε «παραμέτρους νέο-αποικιοκρατίας» και «διεκδίκησης παγκοσμίου πρωτοκαθεδρίας» που δε συμφωνούν με την Ορθόδοξη παράδοση, όπως τονίζεται.
Επιστολές στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθημένους

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου εκφράζει την «μετ’ εμπόνου εκπλήξεως» διαμαρτυρία της «προς τον Πατριάρχην Ρωσίας και την περί αυτόν Σύνοδον». Η Αλεξανδρινή Εκκλησία επισημαίνει ότι «τα όρια της κάθε αδελφής τοπικής εκκλησίας είναι σαφή, γεωγραφικά και χαρτογραφημένα υπό Οικουμενικών Συνόδων». Στο πλαίσιο αυτό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τονίζει ότι «ουδέποτε ενεπλάκη εις τα όρια οιασδήποτε τοπικής αδελφής Εκκλησίας, πολλώ δε μάλλον εις τα της Ρωσικής Εκκλησίας».

Ενώ, την ίδια στιγμή, εκφράζει την έντονη πικρία του για το γεγονός που όπως λέει δέχεται «ανάδελφο κτύπημα υπό των ομοδόξων Ρώσων». Για όλο αυτό το θέμα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναμένεται να αποστείλει άμεσα επιστολές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλους τους Προκαθημένους των κατά τόπους Εκκλησιών, κάνοντας αναφορά σε «λοιμική σύγχυση» που διασπείρεται στους πιστούς Αφρικανούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λεγόμενη αυτή «εισπήδηση του Πατριαρχείου της Ρωσίας στην Αφρική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «πνευματική πανδημία», όπως δήλωσε εκτός των εργασιών της Συνόδου ένας εκ των Ιεραρχών της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καταλήγει λέγοντας ότι θα εφαρμοστούν «πιστά και άμεσα» οι θείοι και εκκλησιαστικοί κανόνες της Εκκλησίας προς τους παραβάτες.

Σχετικά Άρθρα