Άδεια ειδικού σκοπού: Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους με παιδί που νοσεί με κοροναϊό

 Άδεια ειδικού σκοπού: Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους με παιδί που νοσεί με κοροναϊό

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας προχωρούν άμεσα στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την άδειας ειδικού σκοπού, την οποία μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι γονείς όταν το παιδί του νοσεί από κορονοϊό.

Η άδεια θα έχει διάρκεια πέντε ημερών, αντίστοιχα με την καραντίνα των πέντε ημερών για όσους νοσούν. Ωστόσο θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης αν το τεστ του παιδιού είναι θετικό ή αν επιμένουν τα συμπτώματα και ο γιατρός συστήσει παραμονή στο σπίτι. Εκκρεμεί πάντως που θα μετρά η άδεια. Στο Δημόσιο ισχύει σήμερα το 3+1 δηλαδή, κάλυψη τριών μερών από το δημόσιο και μίας ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου.

Νέα βρετανική μελέτη: Πόση ώρα “επιβιώνει” στον αέρα ο κοροναϊός

Μέχρι σήμερα, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγούνταν μόνο σε γονείς παιδιών των οποίων η σχολική μονάδα ή το τμήμα είχε διακόψει τη λειτουργία εξαιτίας της συμπλήρωσης του ποσοστού 50%+1 νοσούντων μαθητών. Πλέον, το συγκεκριμένο μέτρο επεκτείνεται και σε γονείς μαθητών που έχουν διαγνωστεί θετικοί στη νόσο, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η διακοπή λειτουργίας της σχολικής τους μονάδας ή του τμήματός τους.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ανά τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού προστίθεται υποχρεωτικά μία ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζομένου, η οποία αφαιρείται από τη συνολική δικαιούμενη κανονική άδεια για το έτος 2022.

Σχετικά Άρθρα