“Διομήδης”:Πλημμυρισμένα σπίτια και απεγκλωβισμοί στη Θεσσαλία-Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

 “Διομήδης”:Πλημμυρισμένα σπίτια και απεγκλωβισμοί στη Θεσσαλία-Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους έχει φέρει η κακοκαιρία «Διομήδης» που σαρώνει τη χώρα. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν Θεσσαλία, Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η βόρεια Εύβοια, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από την εκδήλωση της κακοκαιρίας. Ακόμα περισσότερο θα πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί, καθώς το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα σε αρκετά σημεία, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Διομήδης» βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία, όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες λόγω του φουσκώματος ποταμών, γίνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και η θάλασσα έχει «βγει» στη στεριά. Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο OnLarissa.gr, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει απεγκλωβίσει ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους σε δύο περιπτώσεις από το πρωί, ενώ συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι μέσω της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε να στείλουν ακόμη ένα μήνυμα μέσω του 112 στους πολίτες της Μαγνησίας έτσι ώστε να ενημερωθούν και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

Ο υπουργός μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο όγκος νερού σε χιλιοστά έχει φτάσει πάνω από τα 120 χιλιοστά σε περιοχές της Μαγνησίας την ώρα που στην Αττική σε ετήσια βάση πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Σχετικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες προληπτικές απομακρύνσεις.

“Ζητήσαμε από κάποια χωριά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, κι αυτό έγινε με τάξη και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του σωστού συντονισμού που έγινε και της προεργασίας / ετοιμότητας σε ρέματα, περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα από αυτά τα φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω, θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία γι αυτό είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες να αφήσουμε ανοιχτές τις οδούς γιατί έρχεται και χιόνι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό συντονισμό ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα”, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά Άρθρα