Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος από την κακοκαιρία

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος από την κακοκαιρία

Σοβαρές ζημιές άφησε η κακοκαιρία που έπληξε την Κάλυμνο, τα τελευταία 24ωρα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, που έπληξαν το νησί είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση ο δήμος Καλυμνίων να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το kalymnos-news.gr, με απόφαση του Γενικού Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά σε όλα τα νησιά του Δήμου Καλυμνίων, Κάλυμνο, Ψέριμο και Τέλενδο.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλύμνου, στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στο νησί έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Οι ζημιές αφορούν το οδικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης, γεωργικές καλλιέργειες κ.ά. Ήδη για την αντιμετώπισή τους έχουν δραστηριοποιηθεί, από χθες Κυριακή 9 Ιανουαρίου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Καλύμνου.

Μεγάλες ζημιές στην περιοχή Σκαλίων και Παλιονήσου
Η καταιγίδα με την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κάλυμνο, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή των Σκαλίων και της Παλιονήσου. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων και φερτά υλικά κατέληξαν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ μεγάλη καθίζηση προκλήθηκε στο δρόμο πριν την Παλιόνησο.

Ο δρόμος προς Παλιόνησο είναι κλειστός. Μηχάνημα του Δήμου επιχειρεί να απομακρύνει τα φερτά υλικά και τους βράχους από το οδικό δίκτυο.

Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τα φερτά υλικά στα Σκάλια. Οι φωτογραφίες του Μάμα Χαραμαντά, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, είναι ενδεικτικές των καταστροφών.

Σχετικά Άρθρα