Χίος: Ανεβαίνουν οι τόνοι για την κλειστή δομή προσφύγων

 Χίος: Ανεβαίνουν οι τόνοι για την κλειστή δομή προσφύγων

Από την προβλήτα του λιμανιού της Χίου και την άρνηση των κατοίκων του νησιού του Ανατολικού Αιγαίου, η αντιπαράθεση για τις δομές κλειστού τύπου για τους πρόσφυγές και τους μετανάστες, μεταφέρθηκε στην κεντρική πολιτκή σκηνή.

Συγκεκριμένα, μετά την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις Καμίνη επανήλθε με δηλώσεις του ο Μηταράκης δίνοντας συνέχεια στο ανθρωπιστικό θρίλερ που εξελίσσεται στη Χίο, μετά και την άρνηση των κατοίκων του νησιού (όπως, άλλωστε και της Λέσβου) να επιτρέψουν την αποβίβαση των μηχανημάτων της εταιρείας που έχει αναλάβει τη δημιουργία της Κλειστής Δομής Προσφύγων στη Χίο, ανήμερα των Φώτων.

Οι δηλώσεις Καμίνη

Την πεποίθησή του ότι -μετά τα τελευταία γεγονότα την ημέρα των Φώτων, με την αυθόρμητη παρουσία του κόσμου, στο Θόλος, στα Μεστά και στο Λιμάνι- το θέμα της δημιουργίας δομής στο Θόλος έχει οριστικά απομακρυνθεί, εξέφρασε σε σημερινή του συνέντευξη σε ΜΜΕ της Χίου ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης. Το σχόλιό του αναφερόταν στην απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής για πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο.Όπως τόνισε, «η μόνη διέξοδος για τον ίδιο τον υπουργό αλλά και την κυβέρνηση είναι ο πραγματικός διάλογος, ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου από μηδενική βάση, με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η χιακή κοινωνία, δηλαδή για μία δομή μόνο καταγραφής και ταυτοποίησης, χωρητικότητας 500 ατόμων».

Τέλος έκανε λόγο για «συνωμοσία σιωπής» σε πανελλαδικό επίπεδο, λέγοντας ότι κατά ένα περίεργο τρόπο στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν γνωρίζει κανείς τι πραγματικά έγινε στη Χίο τα προηγούμενα 24ωρα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, το ΚΙΝΑΛ θα αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης εντός κι εκτός Βουλής, ώστε να γίνει γνωστό τι πραγματικά επιχειρείται να γίνει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η απάντηση Μηταράκη

Σφοδρή επίθεση στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, εξαπέλυσε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στη Χίο ο κ. Καμίνης.

«Ο Γ. Καμίνης ονειρεύεται πάλι την πολιτική ανοικτών συνόρων για να κερδίσει τοπικό χειροκρότημα», απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και προσέθεσε ότι «υπεύθυνη πολιτική είναι να σηκώνεις το πολιτικό κόστος για το καλό της χώρας».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση-απάντηση, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους δεν θέλουν να πετύχει τη θωράκιση της Χίου η κυβέρνηση».

«Ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, στην προσπάθειά να είναι αρεστός στην ιδιαίτερη πατρίδα του ουσιαστικά ζητά να επαναλάβει η χώρα την πολιτική ανοικτών συνόρων και να γεμίσουν και τα αστικά κέντρα πάλι, όπως έγινε επί δημαρχίας του, αλλά και τα νησιά μας, όπως έγινε την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια το γραφείο Τύπου του υπουργείου υπογραμμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει μειώσει δραστικά τις ροές και έχει αποσυμφορήσει τα νησιά μας», ενώ «οι κλειστές ελεγχόμενες δομές έχουν ήδη παραγάγει θετικό αποτύπωμα σε Σάμο, Κω και Λέρο» και «ήδη, οι Χιώτες βλέπουν στην πράξη σήμερα το χαμηλότερο αριθμό διαμενόντων και ροών από το 2015».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Χιώτες είπαν όχι στις πολιτικές που μετατρέπουν τα νησιά μας σε «Γκουαντάναμο» προσφύγων – μεταναστών

«Το πιο ξεκάθαρο «όχι» μας απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές, που μετατρέπουν τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή δεκάδων χιλιάδων ψυχών και «κροκόδειλο» για λογαριασμό μας Ευρώπης, το έλαβε από μας συντοπίτες του ο κύριος Υπουργός. Ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για να αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα μας χώρας και η τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με πολιτική αλά Όρμπαν και Σαλβίνι. Οι φαραωνικές και οργουελικές φυλακές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, από κοινού με την κα Ursula von der Leyen και τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, έχουν ήδη καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση του λαού μας.

Καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία μας ΕΕ να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από μας περίτεχνες διατυπώσεις του προτεινόμενου Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Το αποτυχημένο μας Σύμφωνο δεν θα περάσει, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε στη Χίο, ούτε πουθενά!», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αν. Μιχαηλίδης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Αρβανίτης.

Παρέμβαση Μηταράκη στα τοπικά ΜΜΕ

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευση και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και βουλευτής Χίου έκανε διαδικτυακή συνέντευξη αποκλειστικά για τα χιώτικα ΜΜΕ όπου προσπάθησε να πείσει τους χιώτες δημοσιογράφους ότι πράττουν όσα λέει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αντιτίθεται στην κατασκευή του νέου κλειστού κέντρου και ότι δεν πρόκειται για «υπερδομή» συγκρίνοντας παράλληλα τα σχέδια της νέας δομής με την υπάρχουσα κατάσταση και αφήνοντας έξω το ΠΡΟΚΕΚΑ, δηλαδή το κέντρο κράτησης που θα λειτουργεί εντός της, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό δεν θα πρέπει να τους νοιάζει «γιατί είναι τελείως κλειστό, σαν τις φυλακές Χιου».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός-βουλευτής Χίου σημείωσε ότι «κυρίως η διαφωνία μας είναι με την αριστερά αλλά περιέργως υπάρχουν κάποιοι που αυτοαποκαλούνται κεντροδεξιοί οι οποίοι συμφωνούν με την ίδια λογική, αυτά μάλλον πρέπει να είναι τοπικά πολιτικά δεδομένα», αναφερόμενος προφανώς και στις αντιδράσει που έχουν προκληθεί και στους κόλπους της δεξιάς παράταξης που προκάλεσαν την …κομματική αναστολή ορισμένων μελών της τοπικής ΝΔ.

Ανέφερε επίσης ότι  αυτά που ζητάει το δημοτικό συμβούλιο είχε λογική όταν υπήρχαν οι μεγάλες ροές και σχετικά με τις κινητοποιήσεις των Φώτων που απέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων και την έναρξη των έργων είπε ότι υπάρχουν κάποιοι που ξεσηκώνουν τον κόσμο, τον φανατίζουν. «Δεν δεχόμαστε την ανοιχτή δομή για την ασφάλεια των κατοίκων», τόνισε και μίλησε για αυτοσυγκράτηση του λιμενικού και της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι άλλοι  απείλησαν με βία, σε μια σαφή προσπάθειά του να μην ξυπνήσει μνήμες του Φεβρουαρίου του 2020, όταν είχαν στείλει τα ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο μαζί με τα μηχανήματα και είχαν προκληθεί σοβαρά επεισόδια για 2 ημέρες στα νησιά.

Τα μηχανήματα επέστρεψαν στον Πειραιά

Τέλος, η πλοιοκτήτρια εταιρία ανακοίνωσε, ότι τα μηχανήματα θα επιστρέψουν στον Πειραιά.

Σχετικά Άρθρα