Είδος υπό… εξαφάνιση το self test – Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν προμηθεύτηκαν

 Είδος υπό… εξαφάνιση το self test – Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν προμηθεύτηκαν

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν πολλοί μαθητές ενόψει της επανέναρξης των σχολείων τη Δευτέρα, αφού το self test σε πολλά φαρμακεία αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.

«Όντως εμφανίστηκαν αυτές τις τρεις μέρες, παροδικές μεν και τοπικές ελλείψεις, υπαρκτές δε. Και όντως κάποιοι γονείς δυσκολεύτηκαν να προμηθευτούν ή δεν προμηθεύτηκαν καθόλου. Υπήρχε ένας βεβιασμένος σχεδιασμός θα λέγαμε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές.

Μάλιστα, πρόβλημα με την διάθεση των self tests μπορεί να υπάρξει και την επόμενη εβδομάδα.

«Δυστυχώς, σε πάρα πολλά φαρμακεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν δωρεάν self tests. Την επόμενη εβδομάδα δεν ξέρουμε αν θα έχουμε καινούργια παραλαβή και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Όσοι μαθητές δεν πρόλαβαν, θα κάνουν τεστ στα σχολεία την Δευτέρα

Πάντως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αλέξανρος Κόπτσης, τόνισε πως όσοι γονείς δεν έχουν προμηθευτεί self test μπορούν να το πράξουν από τη διεύθυνση του σχολείου, μόνο για την πρώτη ημέρα.

«Θα διαθέσουμε από τα αποθέματα αυτά, που κανονικά είναι για τις στενές επαφές, αλλά θα διατεθούν για την πρώτη και μόνο ημέρα από το απόθεμα», υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6.000.000 τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, τα κρούσματα των πρώτων ημερών μετά το άνοιγμα των σχολείων θα κρίνουν εάν θα χρειαστούν ή όχι περαιτέρω μέτρα στον τρόπο λειτουργίας τους.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διάθεση δωρεάν self test

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας έκαναν γνωστά τα εξής:

• Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

• Εχθές και σήμερα το πρωί (Παρασκευή και Σάββατο), λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ τεστ.

Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με σελφ τεστ για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Τρεις στους 4 έχουν πάρει τα self tests που τους αναλογούν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, η κατάσταση σχετικά με τα self tests έχει ως εξής:

– Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκατ. τέστ 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τεστ που τους αναλογούν.

– Λόγω της υψηλής ζήτησης, σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες, αλλά και από το απόθεμα της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.

– Εκτιμάται ότι σήμερα, Σάββατο, διατέθηκαν πάνω από ένα εκατ. τεστ.

– Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Πότε διενεργούνται τα self tests

Το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Μπάμπης Χριστακόπουλος