Μπλόκο στη Χίο – Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη – Αντιδράσεις για τις κλειστές δομές από τους κατοίκους

 Μπλόκο στη Χίο – Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη – Αντιδράσεις για τις κλειστές δομές από τους κατοίκους

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Χίο και εμπόδισαν το πλοίο Πελαγίτης να προσεγγίσει το νησί.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί πλήθος περισσότεροι από 600 κάτοικοι εισέβαλαν στον χώρο του κεντρικού λιμανιού της Χίου δείχνοντας της διάθεση τους στην περίπτωση που επιχειρηθεί αποβίβαση των μηχανημάτων.

Και κατάφεραν τελικά να μην αφήσουν να δέσει στην προβλήτα το «Πελαγίτης», το οποίο μετέφερε μηχανήματα με  προορισμό την περιοχή του Θόλους για την διαμόρφωση του εδάφους, όπου το Υπουργείο Μετανάστευσης σκοπεύει να κατασκευάσει τη κλειστή δομή – φυλακή για πρόσφυγες.

Καζακστάν: Χάος στους δρόμους – Πυροβολισμοί και μάχες στο Αλμάτι

Τη νύχτα περίπου 300 από τους διαμαρτυρόμενους ξενύχτησαν στο λιμάνι των Μεστών αποτρέπωντας και εκεί με την παρουσία τους και μόνο, την εκφόρτωση των μηχανημάτων. Το πλοίο έφτασε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα, ωστόσο έφυγε μετά από δύο ώρες, με το γκαράζ του γεμάτο με τα φορτηγά και τα σκαπτικά μηχανήματα, για να φτάσει ύστερα το κεντρικό λιμάνι.

Στο λιμάνι των Μεστών εκπρόσωποι της Επιτροπής, μετά από διαπραγματεύσεις μίας και πλέον ώρας, απέσπασαν την διαβεβαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Ελ Ντουρουντού, του αστυνομικού διευθυντή Χίου Γιώργου Κεβόπουλου και του λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση, ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο πλοίο, αρκεί ο κόσμος να επιτρέψει την αποβίβαση των υπολοίπων φορτηγών αυτοκινήτων με εμπορεύματα που υπήρχαν στο «Πελαγίτης».

Ετσι γύρω στις πέντε το πρωί, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, από τον «Πελαγίτη», βγήκαν δύο φορτηγά χωματουργικών έργων και ένα σκαπτικό, αλλά κανένα άλλο φορτηγό δεν εξήλθε και όλα παρέμειναν μέσα. Μετά από λίγο, τα μηχανήματα μπήκαν εκ νέου στο γκαράζ, το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη και αναχώρησε για το λιμάνι της Χίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτό που συνέβη ήταν εσωτερικές ανακατατάξεις στο γκαράζ ώστε στο κεντρικό λιμάνι να βγουν απευθείας τα αυτοκίνητα με τα εμπορεύματα, αφού οι μεταφορικές εταιρείες επικαλούμενες το αυξημένο κόστος λόγω της χιλιομετρικής απόστασης και την έλλειψη προσωπικού , αρνήθηκαν να τα παραλάβουν από εκεί. 

Συγκέντρωση στην Μυτιλήνη

Ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνονται και στην Μυτιλήνη για το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι.

«Χαιρετίζουμε την μαχητική αντίδραση των κατοίκων της Χίου που από το πρωί βρίσκονται στις επάλξεις και κατάφεραν να αποτρέψουν την αποβίβαση των μηχανημάτων από το πλοίο «Πελαγίτης» για την έναρξη των εργασιών στο Θόλος, για την κατασκευή της υπερδομής – «φυλακής» για πρόσφυγες και μετανάστες. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους φορείς της Λέσβου σε ξεσηκωμό. Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών δεν θα περάσουν. Οι τοπικές κοινωνίες τόσο της Λέσβου όσο και της Χίου έχουν ήδη αποφανθεί : Καμιά δομή, ούτε κλειστή – ούτε ανοιχτή. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει τον σχεδιασμό της. Τους προειδοποιούμε! Μην διανοηθούν να αποβιβάσουν τα μηχανήματα στη Μυτιλήνη. Ο λαός της Λέσβου τους περιμένει! Είμαστε εδώ για να το αποτρέψουμε!» αναφέρουν οι κάτοικοι σε ανακοίνωση

Σχετικά Άρθρα