Παρασκήνιο: Γιατί εξοργίστηκε ο Τσίπρας- Η διαρροή για αναβολή του συνεδρίου

 Παρασκήνιο: Γιατί εξοργίστηκε ο Τσίπρας- Η διαρροή για αναβολή του συνεδρίου

Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου και πρώην υπουργός περιέγραφε στο “Backstage” την οργή του Αλέξη Τσίπρα όταν δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης πως σχεδιάζεται αναβολή του συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου. “Τα πήρε κυριολεκτικά στο κρανίο”, είπε χαρακτηριστικά.

Λογικό. Η “είδηση” έκανε αμέσως τον γύρο του διαδικτύου και των social media και πολλοί χλεύαζαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι αφενός ζητά εκλογές εν μέσω εξάπλωσης της Όμικρον και αφετέρου σκέπτεται να αναβάλει το συνέδριο για υγειονομικούς λόγους.

Εκείνο που προβλημάτισε, ωστόσο, το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος είναι πως το θέμα ανακινήθηκε κυρίως από σάϊτ εφημερίδας φίλα προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τίτλος περί αναβολής του συνεδρίου στο συγκεκριμένο μέσο πυροδότησε σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων και σχόλια στο Twitter.

Και, βεβαίως, η οργή του κ. Τσίπρα εστιάστηκε στο ότι όλα αυτά προέκυψαν από κάποια διαρροή. Από ποιούς και γιατί; Κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτή τη διαρροή εκπροσώπους εσωκομματικών τάσεων και δη της “Ομπρέλας”. Αλλά ποιός μπορεί να είναι ο λόγος; Ακούγεται πως μια αναβολή του συνεδρίου ίσως βολεύει ορισμένους ώστε να παραταθεί το κλιμα εσωστρέφειας (διαλόγου, το αποκαλούν…) και να αναγκαστεί ο πρόεδρος του κόμματος να υποχωρήσει σε ορισμένα ζητήματα που θεωρούνται μείζονα για τις ισορροπίες. Ισορροπίες, όμως, που δρουν παραλυτικά και δεν επιτρέπουν ενίοτε στην ηγεσία να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της διεύρυνσης.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό την άνοιξη (εφόσον εισέλθουμε σε ύφεση της πανδημίας), ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται ακόμα σε φάση…ομφαλοσκόπησης. Με το ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, να προβάλλει απειλητικό και να προωθείται από τις δημοσκοπήσεις.

Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, έσπευσε να διαψεύσει μέσω πηγών της Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο αναβολής -αν και ορισμένοι συνέχισαν να μιλούν για διεξαγωγή του με ένα μήνα καθυστέρησης.

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου το συνέδριο μπορεί να πραγματοποιηθεί με το μοντέλο της πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης του καλοκαιριού ή ακόμη και με την επιλογή ενός νέου υβριδικού μοντέλου που μένει να δοκιμαστεί για πρώτη φορά λόγω των συνθηκών της πανδημίας.  

  • Με τηλεδιασκέψεις ακόμη και με παράλληλες συνεδριάσεις σε πολλαπλές αίθουσες είναι η μια επιλογή.
  • Η άλλη επιλογή που υπάρχει είναι με βάση το καλό σενάριο που θέλει την πανδημία να υποχωρεί σημαντικά και να δίνει τη δυνατότητα στους 4.000 και πλέον σύνεδρους να μαζευτούν στον ίδιο χώρο για τρεις ημέρες.