Έρευνα: Πως η Όμικρον εξουδετερώνει την Δέλτα

 Έρευνα: Πως η Όμικρον εξουδετερώνει την Δέλτα

Έρευνα Νοτιοαφρικανών επιστημόνων υποδηλώνει ότι η Όμικρον θα μπορούσε να αντικαταστήσει την παραλλαγή Δέλτα του κοροναϊού, επειδή η μόλυνση με τη νέα παραλλαγή ενισχύει την ανοσία στην παλαιότερη (τη Δέλτα). Αυτή θα μπορούσε να είναι μία θετική εξέλιξη, στην περίπτωση που η νοσηρότητα της Όμικρον είναι ηπιότερη της Δέλτα.

Η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων και δεν έχει αξιολογηθεί περαιτέρω, αλλά διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον, ειδικά εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί, ανέπτυξαν ενισχυμένη ανοσία στην παραλλαγή Δέλτα.

Tης Ρούλας Σκουρογιάννη

Στην ανάλυση, συμμετείχαν 33 εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον στη Νότια Αφρική.

Ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξουδετέρωση του στελέχους Όμικρον αυξήθηκε 14 φορές σε διάστημα 14 ημερών μετά την έναρξη της μελέτης, διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρξε 4,4 φορές αύξηση στην εξουδετέρωση της παραλλαγής Δέλτα.

«Η αύξηση της εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δέλτα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα της Δέλτα να μολύνει εκ νέου αυτά τα άτομα», είπαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι «συνεπή με τη διαπίστωση ότι η παραλλαγή Όμικρον εκτοπίζει την παραλλαγή Δέλτα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανοσία που εξουδετερώνει τη Δέλτα, καθιστώντας την επαναμόλυνση από τη συγκεκριμένη παραλλαγή (Δέλτα) λιγότερο πιθανή», υποστηρίζουν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιπτώσεις αυτής της μετατόπισης θα εξαρτηθούν από το εάν το στέλεχος Όμικρον είναι λιγότερο παθογόνο σε σύγκριση με το Δέλτα. «Αν ναι, τότε η συχνότητα της σοβαρής νόσου Covid-19 θα μειωθεί και η μόλυνση μπορεί να μετατραπεί σε λιγότερο ενοχλητική για τα άτομα και την κοινωνία».

Ο Alex Sigal, καθηγητής στο Africa Health Research Institute, στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Twitter τη Δευτέρα (27/12) ότι εάν το Όμικρον ήταν λιγότερο παθογόνο όπως δείχνει η νοτιοαφρικανική εμπειρία, «αυτό θα βοηθήσει να εκτοπίσει τη Δέλτα».

Σύμφωνα με μια προηγούμενη μελέτη στη Νότια Αφρική, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας και σοβαρής νόσου σε άτομα που έχουν μολυνθεί με το Όμικρον σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, αν και οι συγγραφείς λένε ότι μερικά από αυτά είναι πιθανό να οφείλονται στην υψηλή ανοσία του πληθυσμού.

Η παραλλαγή Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία σε ορισμένες χώρες.

Σχετικά Άρθρα