ΚΥΑ: Ενίσχυση ύψους 20 εκατομμύρια ευρώ σε θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους για το 2021

 ΚΥΑ: Ενίσχυση ύψους 20 εκατομμύρια ευρώ σε θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους για το 2021

Με βάση κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της οικονομικής ενίσχυσης θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, επιχειρήσεων κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών με συνολικό ποσό 20 εκατ. ευρώ για το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, η ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β’ 6231/24.12.2021), προβλέπει:

α) Για θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακούς χώρους και χώρους παραστάσεων προβλέπεται η καταβολή σταθερού ποσού 10 ευρώ ανά θεατή/εισιτήριο, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων τον μήνα, ως εξής:

1. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαου 2021, προβλέπεται για τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις (νόμιμη αδειοδότηση, πτώση τζίρου το 2020 τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2019), καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου της εκάστοτε παράστασης, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας.

2. Για την περίοδο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021 προβλέπεται για επιχειρήσεις που λειτούργησαν για κάποια χρονικά διαστήματα κατά την περίοδο αυτή, η καταβολή στον παραγωγό της παράστασης ποσού που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων της εκάστοτε παράστασης. Σε περίπτωση κλειστής επιχείρησης καταβάλλεται στην επιχείρηση που διαχειρίζεται την αίθουσα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων.

β) Για επιχειρήσεις κινηματογράφου προβλέπεται η καταβολή σταθερού ποσού 4 ευρώ ανά θεατή/εισιτήριο, ανά προβολή και έως 40 προβολές το μήνα, ως εξής:

1.Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μάϊου 2021 καταβάλλεται στην επιχείρηση που διαχειρίζεται την αίθουσα συνολικό ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων.

2.Για την περίοδο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021, για επιχειρήσεις που λειτούργησαν εντός της περιόδου αυτής καταβάλλεται συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων. Για επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για χρονικά διαστήματα εντός της προαναφερθείσας περιόδου καταβάλλεται συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων.

γ) Για διανομείς κινηματογραφικών ταινιών, προβλέπεται για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 οικονομική ενίσχυση που καλύπτει το 40% της διαφοράς της μείωσης του κύκλου εργασιών του έτους 2020 σε σχέση με το 2019.

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της απόφασης, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρά σε πρώτη καταβολή 2,6 εκατ. ευρώ για ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών κλπ. για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

«Η επέκταση του μέτρου της επιδότησης των κενών θέσεων στον πολιτισμό – που ξεκίνησε το 2020 – έρχεται να προστεθεί στη δέσμη των μέτρων για την στήριξη του κλάδου που υλοποιεί το υπουργείο μας, όπως η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους καλλιτέχνες μετά από υποβολή μονομερούς δήλωσης» δήλωσε σχετικά, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε ότι «η επέκταση του μέτρου επιδότησης θέσεων αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλέγματος προστασίας που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση για τη θωράκιση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και των εργαζομένων του. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στον τομέα του Πολιτισμού από την πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σχετικά Άρθρα